NE POTVRĐUJE, NE DEMANTIRA

Vrkić mandatar nove vlade?

12.12.2015 u 20:16

Bionic
Reading

Hoće li Ivan Vrkić postati mandatar sljedeće vlade, za sada je još neizvjesno. Sam Vrkić nije to ni demantirao ni potvrdio, a na telefonske pozive ne odgovara. No prema pisanju Telegrama koje prenose i drugi mediji, Vrkić je najizgledniji kandidat koji odgovara svim stranama - HDZ-u, SDP-u i Mostu

Neslužbeno se doznaje da ga je na mjesto mandatara predložio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na  inicijativu Pantovčaka. Pretpostavke za to ima, pa taj prijedlog nije iznenadio poznavatelje političkih prilika. Naime, na mjesto savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović došao je Mate Radeljić, i to iz Vrkićeva ureda. On je mjesto pročelnika Upravnog odjela Ureda gradonačelnika, na koje je zasjeo samo mjesec dana nakon što je Vrkić postao gradonačelnik, zamijenio foteljom u Uredu predsjednice.

Neki smatraju da se ovakav obrat, jer do sada o Vrkiću kao kandidatu nije bilo spomena, mogao naslutiti već iz obraćanja Vrkića predsjednici Grabar Kitarović prilikom njezina boravka u Osijeku, za Dan grada, kada ju je gradonačelnik pozdravio riječima: 'Draga predsjednice, ne znam je li Vam moj prijatelj (i savjetnik) Mate Radeljić objasnio u kakvu ste političku sredinu došli. Stigli ste u sredinu koja je prije tri godine napravila ono što biste Vi trebali ovih dana', poručio je tada Vrkić.

Najizgledniji kandidat za mandatara ima dug politički i gospodarski staž. Rođen u Moslavačkom Krčeniku 1947., osnovno i srednje obrazovanje završio je u Osijeku, a Filozofski fakultet u Zagrebu. Pravo je diplomirao u Osijeku. Za njega se ističe da je bio najmlađi sudionik Hrvatskog proljeća te da je blisko surađivao s Mikom Tripalom i Savkom Dabčević Kučar

Također je bio i najmlađi sudionik poznate sjednice u Karađorđevu kada je Hrvatsko proljeće doživjelo svoj slom. Prišiven mu je epitet radikalnog nacionalista pa kao jedan od najperspektivnijih mladih političara u Hrvatskoj ostaje bez funkcije i mogućnosti zaposlenja. Oduzeta mu je putovnica koja mu je vraćena tek pred prve demokratske izbore u Hrvatskoj. S mjesta tajnika u HNS-u na poziv predsjednika Franje Tuđmana, prešao je u HDZ.

Obnašao je funkciju predstojnika Ureda za provođenje mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a kasnije je imenovan za ravnatelja HRT-a.

U gospodarskom sektoru izmijenjao je nekoliko tvrtaka. Bio je direktor Glasa Slavonije, Belja, a kratko i Tvornice ulja Čepin. U lipnju 2013. izabran je za gradonačelnika Osijeka.

Posebnu medijsku pozornost privukao je prošle godine suđenjem s Branimirom Glavašem, utemeljiteljem HDSSB-a. Naime, Glavaš je Vrkića tužio jer ga je prozvao ratnim profiterom, a na jedno od ročišta je Glavaš dovezen iz mostarskog zatvora gdje je služio kaznu za ratni zločin. Iako su tada tvrdili da nema mogućnosti mirnog rješenja spora, u srpnju ove godine Vrkić se ispričao, a da ljubav cvjeta, dokazali su i prije nekoliko dana kada je na proslavi Dana grada Osijeka 2. prosinca, Vrkić izjavio: 'U novije sam vrijeme dobar s Branimirom Glavašem i tu moramo stati jer bismo imali jednoumlje', našalio se tada.

Što će za Osijek značiti eventualni odlazak Ivana Vrkića za mandatara nove vlade, pokušali smo doznati od njegova zamjenika Denisa Ambruša. Ambruš je kratko komentirao neslužbene informacije: 'Mi smo mu dali podršku kao gradonačelniku, a sve druge odluke su na njemu.'

Na pitanje hoće li u slučaju odlaska gradonačelnika Vrkića Ambruš postati gradonačelnik, odgovorio je: 'Činjenica je da sam ja prvi zamjenik.'