'SVI SU KUKALI'

Vulin o 'aferi Severina': Ja sam sastavio popis nepoželjnih u Srbiji. Na njemu je ološ

27.08.2024 u 13:36

Bionic
Reading

U nedjelju navečer na granici Hrvatske i Srbije zaustavljena je hrvatska pjevačica Severina Vučković, što je dovelo do međunarodnog incidenta široko popraćenog u regiji. Danas se na tu temu oglasio i bivši ministar policije i prvi čovjek tajne službe Srbije, trenutno potpredsjednik srpske vlade, Aleksandar Vulin, koji je ustvrdio da je Severina zaustavljena i ispitivana na granici temeljem popisa koji je sastavio - on osobno

Podsjetimo, Severina je zaustavljena u nedjelju navečer na graničnom prijelazu Batrovci, prilikom putovanja u Beograd gdje je trebala nastupati na jednoj privatnoj zabavi. Tamo su je djelatnici granične policije, a potom i inspektori, ispitivali o njezinim političkim stavovima, više puta izrečenim kritikama na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ustašama, Jasenovcu, ali i aktualnim prosvjedima protiv Vučića zbog iskopavanja litija.

Nešto što se činilo kao obostrano dobar PR - Vučiću pred svojim, a Severini pred njezinim fanovima u regiji - u međuvremenu je lagano krenulo kliziti u PR katastrofu. Prvo je sadašnji ministar policije i dugogodišnji Vučićev koalicijski priljepak, Ivica Dačić, rekao kako je Severina zadržana temeljem 'popisa o verbalnom deliktu' na kojemu se našla i Severina. Potom je sam Aleksandar Vučić priznao kako je zadržavanje bilo 'glupo i nepotrebno', iako on osobno o Severini misli sve najgore. 'Sačuvaj me Bože da ne vodim državu u kojoj hapse svakoga tko sluša Thompsonove pjesme. Sačuvaj me Bože te zemlje koja mrzi Baju Malog Knindžu. To što mrze Srbiju, govore sami o sebi', rekao je Vučić.

Aleksandar Vulin Izvor: EPA / Autor: Zoltan Balogh

Jedini, čini se, koji ne misli da je zadržavanje bilo glupo i nepotrebno bio je Vučićev još vjerniji pas, bivši ministar unutrašnjih poslova i šef obavještajne službe BIA, a danas potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin. On u današnjoj izjavi inzistira na tome da je on osobno sastavio popis nepoželjnih na granicama Srbije, a Severinu i ostale koji se nalaze na njemu nazvao je - ološem.

'Sav ološ koji misli da Srbi nemaju ni državu ni samopoštovanje mogao se uvjeriti u suprotno kada im je na našim granicama rečeno da nisu dobrodošli. Neki jer su pjevali o Orićevom klanju Srba za Božić, neki jer su nam tukli djecu na koncertima, a na internetu psovali srpsku majku, pjevali da im nitko ništa ne može jer: 'jači smo od Srbije', rugali se uz pokazivanje simbola velike Albanije, proslavljenog Ante Gotovine. Na popisima koje sam kao ministar policije i kao ravnatelj BIA-e osobno sastavio i uz naredbu predao nadležnim tijelima, bilo je i stranih državljana koji su u Srbiju došli sudjelovati u nasilnim prosvjedima, ali i narkobossova, od kojih neki i danas strepe od Sarajeva do Prištine i Skoplja, a u Srbiji smo im oduzimali vozila i pješice ih vraćali preko granice. Da ne zaboravim, stavio sam na listu uz obavezni pritvor i pojačanu kontrolu zastupnike Skupštine Crne Gore koji su glasali da je Srbija genocidna. Osobno sam na liste stavio i Srbe koji nose cvijeće na grobove albanskih ubojica, i brojne ustaše koji u Vukovaru pjevaju Juri i Bobanu, a onda dođu u Bač i još jednom nam pljuju u lice. Svi do jednog su kukali i tražili da im se ukine zabrana i svi do jednog su govorili da ima i gorih od njih, da nisu mislili ono što pjevaju i pričaju i svi do jednog su kukali da im zabrana uzima novac ili ih koči u upravljanje njihovom imovinom koju posjeduju u Srbiji. Neki su molili osobno, neki preko svojih menadžera, a neki preko premijera svojih zemalja. Mnogi su tajno pokušavali doći do Aleksandra Vučića kojeg su javno popljuvali. Popise sam napravio po zakonu i po savjesti i žao mi je što im se nisam više posvetio, jer vidim koliki je ološ nepravedno zaboravljen. Aleksandra Vučića o tome nitko nije pitao niti je trebao', kazao je Vulin.