drugi val

Wuhan u desetodnevnoj bitki: Nakon pojave novih slučajeva zaraze odlučili testirati svih 11 milijuna stanovnika

13.05.2020 u 14:41

Bionic
Reading

Tijekom vikenda u gradu je prijavljeno šest novih slučajeva, prvi put nakon punih 35 dana bez novooboljelih. Nijedan od novih slučajeva nije uvezen iz inozemstva, što izaziva zabrinutost da bi se infekcija mogla ponovno širiti gradom iz kojeg je virus i potekao

Milijuni ljudi u Wuhanu testirat će se narednih dana na novi koronavirus. Odlučeno je to nakon što su se u gradu pojavili novi slučajevi zaraze, unatoč strogom režimu izolacije koji je trajao 76 dana.

Tijekom vikenda u gradu je prijavljeno šest novih slučajeva, prvi put nakon punih 35 dana bez novooboljelih. Nijedan od novih slučajeva nije uvezen iz inozemstva, što izaziva zabrinutost da bi se infekcija mogla ponovno širiti gradom iz kojeg je virus i potekao.

Svih šest slučajeva zabilježeno je u jednom stambenom naselju u Wuhanu i lokalno je preneseno. Svi oboljeli već su bili u karanteni, a njihova stanja opisana su kao asimptomatska.

Kao odgovor na epidemiju vlasti u Wuhanu provest će ispitivanje nukleinske kiseline u cijelom gradu sljedećih deset dana, javlja CNN, pozivajući se na kineske izvore.

Testovi detekcije nukleinske kiseline djeluju otkrivanjem genetskog koda virusa i u ranim fazama mogu bolje otkriti infekciju od testova koji ispituju imunološki odgovor tijela, mada su potonji lakši za provođenje.

Ambiciozni screening, opisan kao 'desetodnevna bitka', mogao bi zahvatiti čak 11 milijuna ljudi, koliko ih ima u Wuhanu. Riječ je o jednom od najvećih kineskih gradova i glavnom gradu pokrajine Hubei. To je zapravo metropolitansko područje koja se sastoji od tri ujedinjena grada.

Prema planu, prvo se trebaju testirati starije i nemoćne osobe, a slijede oni koji žive u gusto naseljenim područjima i mjestima s velikom populacijom migranata.

Do sada je testirano najmanje milijun ljudi, javlja internetska stranica financijskih vijesti Yicai, a prenose zapadni mediji.

Masovna testiranja trebala bi se provesti i u Singapuru. Ciljna skupina su svih 323.000 radnika migranata koji žive u skučenim nastambama, često bez osnovnih sanitarnih uvjeta. Upravo su takva mjesta najveća žarišta infekcije koja je zahvatila 24.671 osobu u ovom gradu - državi.

Wuhan se posljednjih tjedana postupno vraćao u normalu nakon 76-dnevne prisilne izolacije, ukinute 8. travnja. Stanovnicima je napokon dopušteno da izađu iz kuća, mada mnoge tvrtke i dalje ne rade.

Zbog 'propusta u prevenciji i kontroli epidemije' s dužnosti je po hitnom postupku smijenjen Zhang Yuxin, glavni dužnosnik Changqinga, područja u kojem su otkriveni novi slučajevi.

Iako od utorka nije zabilježen novi slučaj zaraze u Wuhanu, svaki veći porast broja oboljelih kao rezultat novog testiranja pokrenut će i ozbiljna pitanja u vezi s točnošću i transparentnošću prijašnjih podataka o oboljelima u ovom kineskom gradu. Kineske vlasti mnogi ionako već neko vrijeme optužuju za prikrivanje težine stanja u ranim fazama pojave zaraze.

Uostalom, Wuhan nije jedini dio zemlje u kojem su otkriveni novi slučajevi zaraze. Grad Shulan, u sjeveroistočnoj pokrajini Jilin, stavljen je pod poseban nadzor nakon što je u nedjelju potvrđeno da je virusom zaraženo 11 ljudi.

  • +12
Wuhan nakon ublažavanja mjera Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Drugi val, ako je o njemu riječ, zahvatio je i Južnu Koreju; novi slučajevi zaraze zabilježeni su u glavnom i najvećem gradu Seulu, a predsjednik države Moon Jae-in izjavio je da borba protiv koronavirusa 'nije gotova dok ne bude gotova'.