grad tjednima bez pomoći

Za subotu dogovoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila, među njima i onaj iz potpuno razorenog Mariupolja

16.04.2022 u 09:35

Bionic
Reading

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk objavila je da je za subotu dogovoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila, a među njima je lučki grad Mariupolj, potpuno razoren do kojeg tjednima ne stiže humanitarna pomoć

Mariupolj je moguće napustiti privatnim automobilima, rekla je. U priopćenju je Vereščuk izvijestila da je pet od devet koridora dogovoreno za regiju Luhansk na istoku koja je pod teškim bombardiranjima.

Krajem ožujka Moskva je objavila da je završila prvu fazu svoje "posebne vojne operacije" kako ona naziva agresiju na susjednu Ukrajinu te počela povlačiti svoje ljudstvo kako bi se usredotočila na istočnu regiju Donbas, koja obuhvaća Doneck i Luhansk u kojima se Kijev od 2014. bori protiv proruskih separatista.

  • +14
Mariupolj 14.4 Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Ranije u petak, rusko ministarstvo obrane reklo je da je tijekom noći krstarećim projektilima pogodilo vojnu metu u rubnom dijelu Kijeva i obećao nove udare na ukrajinski glavni grad, kao odgovor na ukrajinske napade na ruske ciljeve. U petak je Moskva objavila da je ruska vojska raketirala tvornicu koja je proizvodila i popravljala ukrajinske projektile, uključujući protubrodske.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

"Broj i opseg raketnih napada na ciljeve u Kijevu povećat će se kao odgovor na bilo kakve terorističke napade ili sabotaže na ruskom teritoriju koje je počinio nacionalistički režim u Kijevu", stoji u priopćenju ruskog ministarstva obrane.