trap u modi

Zaboravite Abramse, F-16 i Suhoje. Rat u Ukrajini mogle bi odlučiti 'duplonke'

27.06.2024 u 09:44

Bionic
Reading

Uloga sačmarice u ratovanju doživjela je zanimljiv razvoj tijekom rata u Ukrajini. Sačmarice su se masovno počele koristiti tijekom Američkog rata za neovisnost i Građanskog rata, u Prvom svjetskom ratu proslavile su se u rovovima, a u Drugom svjetskom ratu u azijskim džunglama

U moderno doba uglavnom su ih koristile specijalne jedinice, a sad doživljavaju renesansu.

Pojava jeftinih letećih dronova nepovratno je promijenila bojno polje. Dronovi su postali prijetnja broj jedan koja je poremetila sve taktike usvojene zadnjih dvadesetak godina.

Poput zrakoplova u Prvom svjetskom ratu, komercijalni dronovi u početku rata u Ukrajini su služili za izviđanje, no zbog svoje veličine i cijene uskoro su se počeli opremati eksplozivom, ručnim bombama pa i minobacačkim granatama. Iako postoje skupa, visokotehnološka rješenja u borbi protiv dronova, skromna sačmarica pokazala se kao najefikasnija.

Sačmarica Izvor: Profimedia / Autor: Daniel Dempster Photography / Alamy / Profimedia

Za razliku od pušaka ili pištolja, sačmarica se puni patronom koja sadrži puno manjih projektila. Nakon ispaljenja, oni se rasprše u smjeru mete što olakšava nišanjenje i obaranje dronova.

Sačmarice se inače koriste u lovu na ptice te u sportu gađanja glinenih golubova, zbog čega je to oružje u Ukrajini postalo glavni predator bespilotnih letjelica. Ovo oružje je jeftino i lagano, te ga i ruski i ukrajinski vojnici nose kao dodatno oružje uz jurišnu puške.

Omiljena vrsta patrona, pokazalo se, su patrone za lov na ptice napunjene brojnim sitnim olovnim kuglicama. Dron naime ne mora biti uništen pogotkom, dovoljno je da sačma očeše rotore ili tijelo drona nakon čega on gotovo uvijek pada.

  • +5
Dronovi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Militarny.ua

Vojnici u Ukrajini najviše cijene poluautomatske sačmarice jer im omogućavaju da u nekoliko sekundi ispale više hitaca prema dronu, dok su drugi najbolji odabir pumperice u kojima se nakon svakog hica iduća patrona ručno 'upumpava' u cijev.

No bezbrojne slike s društvenim mreža otkrivaju da se u Ukrajini koriste i stare lovačke dvocijevke duplonke, položare i te oružja iz kućne radinosti.

Korisnost sačmarica u borbi protiv dronova još je 2022. prepoznala francuska vojska koja je u službu uvela Benelli Supernovu s cijevi duljine čak 70 centimetara. Ukrajinci kupuju sačmarice od turske tvornice Hatsan, koje u bullpup konfiguraciji (spremnik za streljivo i mehanizam paljenja su smješteni iza okidača) što znači da su idealne za rovove jer su kraće od pušaka u standardnoj izvedbi.

Belgijska vojska koristi Benelli M4, dok Amerikanci u upotrebi koriste i M4 i Benelli Supernovu.

Jedini veliki nedostatak sačmarica je jako kratki domet, uglavnom su efikasne do 50 metara, dok dronovi lete više od toga. No i za to ima lijeka, diljem svijeta razvijaju se specijalne patrone koje neće ispaljivati sačmu nego mreže koje će još efikasnije rušiti leteće prijetnje.

sve osim nogometa

Učitavanje...