povlaštene karte

Zagreb od rujna uvodi blokovsko parkiranje po zonama

11.07.2024 u 15:29

Bionic
Reading

Grad Zagreb uputio je u javno savjetovanje Nacrt prijedloga Zaključka o popisu ulica po zonama i blokovima kako bi se riješio problem parkiranja u prve dvije parkirne zone i to na način da se poveća broj raspoloživih parkirnih mjesta u širem centru grada za stanare uvođenjem parkirališnih blokova za građane s povlaštenim parkirališnim kartama (PPK)

Očekuje se da nova mjera, s ciljem unaprjeđenja sustava parkiranja i pravednije raspodjele parkirnih mjesta, stupi na snagu 1. rujna ove godine. Cijene parkiranja i PPK te svih komercijalnih karata, napominju u Gradu, ostaju nepromijenjene.

Grad u priopćenju navodi da za parkiranje stanara na javnim parkirališnim mjestima postoji PPK, dakle karta koju mogu kupiti isključivo građani koji imaju prijavljeno prebivalište ili boravište unutar prve, druge ili treće parkirališne zone, odnosno u širem središtu grada. Dodaju da je ukupno izdano oko 40.000 PPK te da su cijene PPK znatno niže u odnosu na komercijalne parkirališne karte kako bi stanari koji žive u zoni naplate mogli parkirati po povlaštenoj cijeni u blizini svojeg mjesta stanovanja, pa zato PPK za prvu zonu košta 13.30 eura mjesečno, za drugu zonu 5,30 eura mjesečno, a za treću zonu 3,30 eura mjesečno.

Zauzimanje parkirnih mjesta

'Prethodna gradska vlast za ove cijene parkiranja omogućila je svim korisnicima PPK u prvoj zoni besplatno parkiranje i u drugoj i u trećoj zoni, a korisnicima PPK u drugoj zoni besplatno parkiranje u trećoj zoni. To dovodi do zauzimanja parkirnih mjesta stanarima drugih zona', rekao je gradonačelnik Tomašević.

U Gradu smatraju da Zagreb već duže vrijeme ima neodrživu situaciju i nered s 13.776 PPK u prvoj zoni, iako u njoj ima samo 8035 raspoloživih parkirnih mjesta. Slična situacija je i u drugoj zoni, u kojoj je izdano 22.163 PPK za 19.090 parkirnih mjesta.

'Prijedlogom koji smo upravo stavili u javno savjetovanje želimo to promijeniti na način da PPK vrijedi samo u blizini mjesta stanovanja, tj. u parkirališnim blokovima prosječnog promjera od nešto manje od kilometra. To i jest početna svrha povlaštene parkirne karte. Na taj način će se smanjiti praksa fiktivnih prebivališta i boravišta unutar parkirne zone koja omogućuje besplatno parkiranje u širem centru grada onima koji tamo stvarno ne žive. Time će se povećati broj raspoloživih parkirnih mjesta za stanare, a to će se dogoditi i jer se više neće moći besplatno parkirati u cijeloj parkirališnoj zoni. Primjerice, kad se netko tko živi na Trešnjevci s PPK-om za drugu zonu trenutno besplatno parkira na drugom kraju iste zone u Maksimiru i time smanjuje broj raspoloživih mjesta za stanovnike Maksimira', pojasnio je gradonačelnik Tomašević.

Nacrt prijedloga Zaključka o popisu ulica po zonama i blokovima upućen je jučer u javno savjetovanje, a građani i zainteresirane strane mogu dostaviti svoje komentare ili prijedloge do 9. kolovoza.