NOVI MANDAT ZA ŠEFA VISOKOG TRGOVAČKOG SUDA

Zar se nitko nije usudio utrkivati sa sucem pjesnikom Vukelićem?

12.04.2013 u 09:14

Bionic
Reading

Više od dva mjeseca traje izbor za novog (ili starog) predsjednika Visokog trgovačkog suda. Kako je aktualni predsjednik Mario Vukelić jedini kandidat za tu važnu poziciju, pretpostavlja se da će dobiti i drugi mandat. Inače, Vukelić je javnosti zanimljiv kao možda najbogatiji trgovački sudac i pisac pjesama koji od ZAMP-a godišnje zarađuje između 3.500 do 5.000 kuna

Državno sudbeno vijeće objavilo je 5. veljače u Narodnim novinama oglas za novi četverogodišnji mandat predsjednika Visokog trgovačkog suda. Kandidati su imali 15 dana da se prijave na natječaj, no osim aktualnog šefa VTS-a Maria Vukelića, nije se javio nitko - potvrđeno nam je to u DSV-u.

No Vukelić ni nakon dva mjeseca nije dobio drugi mandat. DSV, naime, još uvijek čeka ocjenu sudskog vijeća Visokog trgovačkog suda te mišljenja ministra pravosuđa Orsata Miljenića i predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina. Ako mu te tri instance budu išle na ruku, Vukeliću ostaje još samo razgovor pred Državnim sudbenim vijećem. Razgovor mu nosi 25 bodova a projekt za sljedeće četiri godine još 25 bodova. U DSV-u napominju da Vukelićev mandat istječe 1. kolovoza 2013., tako da do tada imaju vremena provesti izbor.

S obzirom na vrlo neobičnu situaciju da nema baš niti jednog konkurenta, Vukeliću neće biti teško postići svoj cilj. Inače, prije četiri godine s njim se za ovu poziciju natjecala sutkinja Visokog trgovačkog suda Branka Ćiraković.

Mario Vukelić
izabran je za predsjednika Visokog trgovačkog suda 2009. Njegov rad u međuvremenu nije posebno zapažen u javnosti, osim kada je u pitanju proces tzv. 'brakorazvodne parnice' predsjednika Ive Josipovića kada je 2010. poništio prvostupanjsku presudu u slučaju Komercijalne banke (o čemu su detaljnije pisale Novosti) i omogućio Josipoviću da kasnije u nagodbi povuče svoj depozit u iznosu od 1,3 milijuna kuna

Vukelić, kako smo već pisali, bavi se i pisanjem pjesama za izvođače poput Miše Kovača, Jasne Zlokić, Tereze Kesovije, Nene Belana, Đuke Čaića i drugih. Od ZAMP-a (Zaštita autorskih muzičkih prava) je na osnovi stotinjak pjesama prošle godine dobio honorar od 3.453 kuna, a 2011. uplaćeno mu je 5.270 kuna. Ovaj podatak na prvi pogled djeluje također zanimljivo s obzirom na to da ZAMP mnoge dugove od neplaćenih autorskih prava utjeruje upravo na trgovačkim sudovima.

Zavirili smo i u imovinsku karticu suca Vukelića prema kojoj, također samo na prvi pogled, Vukelić djeluje kao najbogatiji trgovački sudac. Mjesečno zarađuje 19.402 kuna što se da usporediti s plaćom potpredsjednika Vlade Nevena Mimice koji zarađuje 19.583 kuna mjesečno. Dugoročnim kreditom koji plaća gradu Zagrebu otkupljuje stan od 95 kvadrata sa stanarskim pravom koji dijeli sa suprugom. Mjesečna rata mu iznosi 185,00 kuna. 30. siječnja 2012. ostalo mu je još 8.648 kuna za otplatiti stan.

Posjeduje apartman na Braču površine 45 kvadrata koji je zamijenio za nekretninu koju je nekada naslijedio od roditelja. Vlasnik je i vikendice u okolici Sesveta površine oko 40 kvadrata koju je kupio od prodaje druge nekretnine. Zajedno sa suprugom ima i poslovni prostor u Zagrebu ukupne površine osam kvadratnih metara koji je kupio od štednje. Naslijedio je i zemljište u Zagrebu, a njegov dio iznosi 281 kvadratni metar.

U 2012., od autorskih prava (izuzev gore navedenog iznosa od ZAMP-a) zaradio je 81.430 kuna kao viši predavač na Veleučilištu VERN u Zagrebu na kolegijima Trgovačko pravo i Osnove prava. Predavanja je, navodi, imao izvan radnog vremena suda.

Za knjigu 'Trgovačko pravo za menadžere i poduzetnike' dobio je autorski honorar od 20 tisuća kuna, a od Inženjer biroa dobio je 2.000 kuna autorskog honorara. Ministarstvo pravosuđa dalo mu je naknadu za stručni ispit za stečajnog upravitelja od 236,88 kuna, a Hrvatska gospodarska komora uplatila mu je 19.216,81 kunu za naknadu na arbitražnim predmetima.

Njegova supruga Ljiljana Vukelić zaradila je prošle godine oko 40.800 kuna na prihodu od zakupa nekretnina. Naime, ona dodatno posjeduje i poslovni prostor u Zagrebu veličine 23 kvadrata

Kako to da nije bilo interesa drugih sudaca za poziciju predsjednika Visokog trgovačkog suda, nismo još uspjeli saznati.