STRANAČKE KRIŽALJKE

Zaredali saborski transferi, a sve 'u ime stabilnosti'. Tko je sve mijenjao dres?

26.06.2017 u 06:53

Bionic
Reading

Već smo svi oguglali na to da nas političari varaju, ali u aktualnom sazivu Hrvatskog sabora politička trgovina je poprimila divovske razmjere. Gotovo da se više ne zna tko tu koga podržava i zašto

U nešto više od devet mjeseci, zbog ovih ili onih razloga, čak 12 zastupnika u Hrvatskom saboru je promijenilo stranački dres ili, preciznije, nisu više privrženi opciji ili listi s koje su izabrani u najviše zakonodavno tijelo.

S kolegama s kojima su izabrani u Sabor više nisu Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović, Tomislav Žagar, Tomislav Saucha, Kažimir Varda, Goran Aleksić, Marin Škibola i Hrvoje Runtić, ali i četvero nekadašnjih HNS-ovaca Anka Mrak Taritaš, Goran Beus Richembergh, Vesna Pusić, Nada Turina Đurić, iako su zapravo u tom slučaju pravi otpadnici oni koji su ostali u stranci. Također, Ivica Mišić nije promijenio stranku, ali glasuje suprotno od kolega s kojima je izabran pa je dvojbeno kako ga promatrati. Tehnički nije otpadnik, iako faktički jest.  

Uglavnom, više od jednog zastupnika mjesečno koji mijenjaju stranački dres, prilično je zavidan prosjek, čak i za Hrvatsku. Zato smo rekonstruirali kako je politička situacija izgledala nakon izbora 11. rujna 2016. godine, a kako izgleda danas.

Najjača lista nakon izbora bila je HDZ-ova koja je osvojila 61 mandat, iako je na listi bilo i nezavisnih kandidata poput Brune Esih, ali i kandidata drugih stranaka koje su na izbore izašle pod HDZ-ovim brendom poput Darinka Kosora i njegova HSLS-a, Gorana Dodiga iz Hrvatske demokršćanske stranke ili Hrvoja Zekanovića iz HRAST-a.  

Narodna koalicija osvojila je 54 mandata unutar kojih je SDP-u pripalo 39, HNS-u devet, HSS-u pet i HSU-u dva. Most je osvojio 13 mandata, Koalicija Jedina opcija osam mandata, unutar koje je Živi zid osvojio pet, stranka Promijenimo Hrvatsku dva, a predstavnik Udruge Franak Goran Aleksić jedan mandat. IDS je osvojio tri mandata, a Milan Bandić, Željko Glasnović, Reformisti i HDSSB svaki po jedan.

Vladu su sastavili HDZ i Most uz podršku nacionalnih manjina. Kao oporba su se definirali SDP, HNS, HSS, HSU i Željko Glasnović, koji je u prethodnom mandatu bio na listi HDZ-a.

U međuvremenu, zahvaljujući političkoj trgovini 'u ime stabilnosti i naroda' situacija se stubokom promijenila.

HDZ sada ima 59 zastupnika. Narodna koalicije više ne postoji, a pet zastupnika HNS-a koji su im preostali podržavaju Vladu, dok se četvero odvojilo od stranke i ostalo u oporbi. Vladu još podupiru i manjine te niz nezavisnih zastupnika, otpadnika i manjih stranaka. SDP je spao na 37 zastupnika, Most je narastao na 15, ali je ispao iz vlasti, HSS je na pet, IDS i dalje na tri, a HSU se prepolovio te ima jednog zastupnika.

Prisjetimo se kako je pregrupiranje teklo.

Još prije nego je formirana Vlada, predstavnik Udruge Franak Goran Aleksić osnovao je Stranku narodnog i građanskog aktivizma (SNAGA) kako bi novac od zastupničkog mandata išao njemu na račun, a ne Živom zidu na čijoj je listi izabran. No do danas je sa Živim zidom ostao u zajedničkom klubu u Saboru. Također, Ivan Pernar, koji je zapravo zaštitno lice Živog zida, u hrvatskom se parlamentu vodio kao zastupnik stranke Abeceda demokracije, no od siječnja ove godine i službeno se 'vratio' u Živi zid.

Osipanje zastupnika s lista na kojima su izabrani, nastavio je Hrvoje Runtić koji je napustio Živi zid, a ubrzo ga je slijedio i Marin Škibola, dok je Tomislav Žagar napustio SDP praktički odmah nakon izbora. Prilikom razvoda Živog zida i Runtića pale su teške riječi, a spominjale su se i kaznene prijave.

Na tim pretumbacijama najviše je profitirao Most čiji klub u Saboru je narastao na 15 zastupnika jer su im se pridružili i Runtić i Žagar. Živi zid, koji je bio najveće iznenađenje izbora i čije su ime i imidž zaštitnika obespravljenih zapravo iznijeli koaliciju Jedina opcija, spao je na tek tri zastupnika  

Marin Škibola, najmlađi i najsiromašniji zastupnik IX. sazivu Hrvatskog sabora, već je u studenome napustio Živi zid i pridružio se zastupnicima Ivanu Lovrinoviću i Ivici Mišiću iz Promijenimo Hrvatsku, s kojima je osnovao saborski klub koji je i dalje ostao unutar koalicije Jedina opcija.     

No pravi lom unutar koalicije Jedina opcija nastao je nakon što je HDZ iz vlade izbacio Most i očajnički krenuo u potragu za partnerima koji će podržati novu većinu. Odluka oko podrške vladi nije samo podijelila Jedinu opciju, nego i stranku Promijenimo Hrvatsku. Tako Mišić daje podršku tankoj većini, a Lovrinović je ostao lojalan koaliciji sa Živim zidom i oporbeni je zastupnik, dok Marin Škibola, koji je u Sabor izabran kao zastupnik Živog zida, malo podržava Vladu a malo ne.

Trenutno je oporba, a kada se odlučivalo o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću i birao Gordan Jandroković za predsjednika Sabora, bio je uz vlast. U medijima se Lovrinović često spominjao u kontekstu zastupnika koji bi mogao podržati Vladu pa se kao zalog buduće suradnje i zahvale Mišiću za ruku u zraku može promatrati i nedavno imenovanje Jure Martinovića iz stranke Promijenimo Hrvatsku za državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa.   

Osipanje je doživio i HDZ. Mediji su nadugo i naširoko pratili razlaz HDZ-a sa Zlatkom Hasanbegovićem i Brunom Esih koja nije članica stranke, ali je izabrana na njihovoj listi. Hasanbegović i Esih osnivaju novu stranku Neovisni za Hrvatsku i pokušavaju se nametnuti kao ozbiljna konkurencija HDZ-u na desnom polu političke scene. Lom je nastao kada su se Esih i Hasanbegović protiv HDZ-a kandidirali na lokalnim izborima u Zagrebu. Nelojalnost im je više puta zamjerio i predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, spočitnuvši im da politički život duguju HDZ-u koji ih je nominirao na svojoj listi. Hasanbegović i Esih u svoj su klub u Saboru uključili i Glasnovića.

SDP je osim Žagara, koji se pridružio Mostu, izgubio i Tomislava Sauchu nakon što je izbila afera s lažiranjem dnevnica u vrijeme dok je bio predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Poslije je postao ključni čovjek čija je ruka u zraku praktički spasila Vladu Andreja Plenkovića od pada kada se glasovalo o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću.  

Tu dolazimo do HNS-a koji je doživio potpuni rasap nakon odluke da se uđe u koaliciju s HDZ-om. Klub je s devet zastupnika pao na pet nakon odlaska četvero zastupnika, Vesne Pusić, Gorana Beusa Richembergha, Nade Turine Đurić i Anke Mrak Taritaš, nezadovoljnih takvom odlukom Glavnog odbora. HNS-ovcima se ubrzo pridružio i Saucha, tako da im klub sada broji šest zastupnika.

Gubitak je doživio i HSU. Njih je napustio zastupnik Kažimir Varda koji je potom osnovao Stranku međugeneracijske solidarnosti i pridružio se saborskoj većini. Stranka je bliska Milanu Bandiću pa ga se često računa u zastupnike koje kontrolira zagrebački gradonačelnik. Spomenimo da Bandićeva stranka zapravo nema ni jednog zastupnika u Saboru jer Željko Lacković, koji je u saboru mijenjao Bandića, nastupa kao nezavisni zastupnik.   

Ako nastave osim tempom mijenjati stranački dres, do kraja mandata će se u potpunosti izmijeniti volja birača koju su iskazali prilikom glasovanja.