IZ IZBORNIKOVOG KUTA

Zašto je Bilić nabrijan na Prandellijev 'hipsterski' nogomet

14.06.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Suradnik tportala napravio je veliki intervju s hrvatskim izbornikom Slavenom Bilićem za Guardianovu medijsku mrežu, u kojoj sudjeluje i naš portal. Prenosimo ključne dijelove - uz komentar

Bilo je to jedno od onakvih pitanja kakva Slaven najviše voli: 'Što se u posljednje četiri godine, koliko nas nije bilo na velikoj sceni, promijenilo u nogometu?' Odgovor je sličio na monolog.

'Ranije se igralo bitno drugačije. Sjetimo se onih okršaja Chelseaja i Liverpoola u Ligi prvaka, bile su to šahovske partije između Mourinha i Beniteza, cilj je opravdavao sredstvo... Zbog toga skidam kapu Guardioli, koji je unio revoluciju u shvaćanje nogometa. Istina, Barcelona je i ranije igrala atraktivno i napadački, ova njihova tiki-taka dolazi još od Cruyffa i Rexacha, ali nikad ranije nisu igrali tako kao pod Guardiolom.

I ta njihova igra ostavila je puno traga na druge, jer svi žele kopirati najbolje: danas gotovo svi pokušavaju igrati, teže kreaciji, a ne destrukciji. Pa promijenio se način na koji igra gotovo cijela talijanska liga, osim Intera i još pokoje manje momčadi! Pogledajte što je Prandelli napravio s reprezentacijom, uspio im je promijeniti način razmišljanja koji je u samim temeljima talijanske škole nogometa. Oni sad igraju hrabro i napadački, što je ranije bilo gotovo nezamislivo.

Euro 2012: Italija - Španjolska 1:1


No raširilo se shvaćanje da je osim rezultata jako važan i način igre. Navijač će prihvatiti sve dokle god ima rezultata, ali - dugoročno gledano - ljudi se hoće zabavit, hoće guštat i nogomet mora biti atraktivan i zabavan. Mi smo uvijek težili igri i u tome vidim našu šansu, jer uvijek bolje igramo protiv momčadi koje se žele nadigravati. Zbog našeg stila igre ponekad nam je teško i frustrirajuće igrati protiv momčadi koje su objektivno slabije od nas, a takve su bile sve u našoj kvalifikacijskoj skupini, ali kad je utakmica obostrana, a nadam se da će takve biti na Euru, onda smo u stanju nadmašiti sva očekivanja. Zato se utakmici s Italijom veselim više nego onoj s Irskom, njihov stil će nam više odgovarati', rekao je hrvatski izbornik.

Slaven Bilić je posebno 'nabrijan' na utakmicu s Italijom. Bilo je tako valjda još otkako smo je izvukli u skupinu, a i kasnije, iako je mjesecima u javnosti prevladavao dojam da se pripremamo samo za utakmicu protiv Iraca, svaki put kad je netko spomenuo Talijane Slaven nije propustio spomenuti: 'Njihova igra će nam puno više odgovarati.'

Nije to zbog one zanimljive, ali zapravo beznačajne činjenice da nas nikad nisu pobijedili. Svi znamo da je ovo 'totalno drugačija' Italija za koju stara pravila ne vrijede. Zar zaista mislite da Bilić, koji kao izbornik većinu godine nema što drugo za raditi nego gledati utakmice, to nije primijetio? I ne samo primijetio, nego i dobro razmislio o načinima kako takve Talijane pobijediti.

'Mogli smo pobijediti, mogli smo izgubiti, ali najvažnija stvar je osmijeh. Moramo se osmjehivati, ovo je predivno natjecanje', izjavio je talijanski 'preporoditelj' Cesare Prandelli poslije remija sa Španjolskom. Osim radikalno pozitivnog pogleda na svijet i njegova je taktika bila pozitivna, čak sasvim progresivna: obrambena linija s trojicom igrača (od kojih je jedan zapravo defenezivni vezni) sada je iznimno 'vrući' trend, nogometni hipsteri gotovo pobožno prate što o tome pišu blogovi i najeminentniji stručnjaci za taktiku među autorima... No čak ni najveći među njima, Jonathan Wilson, u intervjuu za Tribinu nije vjerovao da će Prandelli uistinu upotrijebiti tu formaciju na Euru. Na kraju jest, možda više zbog nužde nego iz stvarne želje.


Dakako, ovaj novi 3-5-2 ima jako malo veze s onime što su 'vatreni' igrali pod Ćirom, ali vrijedi spomenuti da je zadnji koji je protiv Bilića igrao s trojicom u zadnjoj liniji bio Steve McClaren, a svi znamo kako je završio 'Wally with a Brolly'. Sada Prandelli kaže da će se protiv Hrvatske možda vratiti četvorici u zadnjoj liniji.

I Bilić kaže da je broj igrača u zadnjoj liniji još jedina bitna odrednica koja je ostala od nekoć prevažnih formacija.

'Moje je mišljenje da klasične formacije lagano odumiru, a s time se slaže i velik broj svjetskih stručnjaka. Postalo je prilično teško brojevima igrača po linijama odrediti kretanje desetorice njih u odnosu na loptu. Puno je važnija kompaktnost momčadi, kao i blizina linija. Poželjno je da linije budu fluidne, da se maksimalno prelijevaju tako da se nigdje ne stvara rupa koju bi suparnik mogao iskoristiti. Današnji nogomet je takav da ako na samo jednoj poziciji nisi dovoljno dobar, pravi suparnik će to iskoristiti i masakrirati te.'

I doista, protiv Irske je Darijo Srna igrao toliko visoko prema naprijed da ga je i Stats Zone, ultrapopularna aplikacija koju koriste svi hipsteri i koja gledanju utakmica daje sasvim novu dimenziju, prepoznala kao veznjaka, ne kao braniča - po tome je i Hrvatska u većem dijelu utakmice igrala 3-5-2!

No protiv Italije očekujte sasvim drugačiju Hrvatsku nego protiv Irske. I Slaven je najavio moguće promjene u sastavu i sustavu, bit će zanimljivo vidjeti kakvo je rješenje spremio za Prandellijev 'hipsterski' nogomet... Još uvijek imamo ozbiljne probleme u obrani, ali mi igramo za četvrtfinale i motivacija ne može biti veća. Cesare Prandelli može nam biti simpatičan sa svojim hipijevskim pogledom na svijet, ali njegova reprezentacija još uvijek je u prijelaznoj fazi, a Talijani ipak ne mogu preko noći prestati biti - Talijani... Hoće li se 'Felicita' u četvrtak oriti iz njihovog ili našeg tabora?