VOJNI TEROR

Zašto Obama ne zaustavlja mučenje Manninga?

11.04.2011 u 07:14

Bionic
Reading

Bradley Manning, američki vojnik koji je uhićen pod sumnjom da je bio izvor za odavanje vojnih tajni o ratu u Iraku portalu WikiLeaks.org, proživljava torturu i ponižavanja od srpnja 2010. te se pretvorio u test za američkog predsjednika Baracka Obamu koji, načelno, kao i Ustav SAD-a, osuđuje torturu

Bradley Manning je uvjeren da se nalazi u posebnom tretmanu zvanom 'suicide watch', kada ga stražari promatraju svakih pet minuta i kada ga, u samici u kojoj se nalazi, prije spavanja skidaju do gola, ne zbog toga što bi bio prijetnja samom sebi, već zbog odmazde zbog prosvjeda za njegovu podršku, naročito ispred same zgrade zatvora Quantico u Virginiji.

U pismu od 11 stranica koje je iz zatvora u Virginiji tajno izvukao njegov odvjetnik David Coombs, a prenose mnogi mediji, među ostalim i britanski Guardian, vojni zatvorenik Bradley Manning opisuje psihološku torturu kroz koju prolazi dok čeka suđenje zbog odavanje tajni i 'suradnje s neprijateljima', zbog čega može biti osuđen i na smrtnu kaznu.

Manning u detaljima opisuje sve nedaće, poniženja i zastrašivanja koje proživljava u odjelu maksimalne sigurnosti u vojnom zatvoru navedene baze marinaca kamo je prebačen iz Kuvajta u srpnju 2010.

U posebnoj ćeliji zbog mogućnosti izvršenja samoubojstva se nalazi od 18. siječnja. Iz ćelije izlazi samo jedan sat na dan. Spava bez odjeće, redovito mora stajati gol kao kada se obavlja smotra vojnika, na njega se viče, budi ga se po noći, oduzete su mu naočale za dioptriju, prozorčić na vratima ćelije se otvara svakih pet minuta i slično.

Zbog svega navedenog UN-ov ured za ljudska prava počeo je istragu da se utvrdi vrši li se nad Manningom tortura, a uključile su se i organizacije poput Amnesty Internationala.

Manning je optužen da je odao vojne tajne i da je WikiLeaksu proslijedio na stotine tisuća dokumenata i video materijal u kojem se vidi divljaštvo trupa SAD-a u Iraku, zbog čega ga se tereti i za suradnju s neprijateljem, što se može kazniti i smrću. Američka vojska je posebno bijesna na njega jer se sumnja da je baš on bio izvor za objavljivanje video materijala o pokolju grupe Iračana na ulicama Bagdada, izrešetani su iz helikoptera uz gromoglasni smijeh i uvrede pilota i artiljeraca, ubijena su i dva novinara Reutersa te dva mališana, što je i dalo svjetsku važnost portalu WikiLeaks.org.

U pismu su navedeni i zaključci psihijatra koji su ga ispitivali (od 27. kolovoza do 28. siječnja), koji ga opisuju kao vrlo smirenu i uljuđenu osobu koja nema samoubilačkih poriva, zbog čega bi trebao biti izuzet iz sadašnjih strogih mjera (prevention of injury).

Koliko je slučaj Manning važan, govori i skandal koji je izbio u ožujku kada je glasnogovornik State Departmenta, P. J. Crowley bio prisiljen dati ostavku jer je izjavio da je tretman Bradleya Manninga za SAD ‘kontraproduktivan i stupidan’.

Manningovi branitelji ističu da je slučaj skandalozan i za samoga predsjednika Baracka Obamu jer, indirektno, kao glavni zapovjednik oružanih snaga, stoji iza mučenja Manninga te se pitaju dokle će ići to ponižavanje.

U tijeku je i akcija prikupljanja potpisa kako bi se izvršio pritisak na SAD i olakšala situacija ovoga pritvorenika savjesti. Ukoliko želite potpisati peticiju za Bradleya Manninga, možete to učiniti ovdje: https://secure.avaaz.org/en/bradley_manning/?cl=1009218673&v=8812.