SDP-OV POUČAK

Zašto zakon prekršiti jednom kada se to može dva puta

18.03.2014 u 09:23

Bionic
Reading

Prije godinu dana SDP je dobio kaznu od pet milijuna kuna jer je kasnio s predajom godišnjeg financijskog izvješća Državnom izbornom povjerenstvu. Premijer Zoran Milanović tada je priznao da su uprskali i tvrdio da se to dogodilo jer je jedna od zaposlenica bila bolesna. Ove godine SDP je ponovno uprskao i zakasnio, ali ovaj put mu prijeti kazna od 'samo' pola milijuna kuna

Godišnje financijsko izvješće SDP-ovci su na vrijeme predali Državnoj reviziji i Fini, no zakasnili su s predajom izvješća Državnom izbornom povjerenstvu i to za deset dana. Izborno povjerenstvo zbog toga ih je dužno prijaviti Državnom odvjetništvu koje bi ih po Zakonu o financiranju političkih stranaka trebao kazniti sa 558.900 kuna, od 20,4 milijuna koji godišnje dobivaju iz državnog proračuna.

Da šef stranke Zoran Milanović nije prošle godine od Ustavnog suda tražio ocjenu odredbe tog zakona da se stranke dodatno kažnjavaju četvrtinom prihoda iz proračuna, SDP bi i ove godine platio pet milijuna kuna kazne.

Zašto su SDP-ovci i ove godine prekršili zakon, nitko nije našao potrebnim objašnjavati. U priopćenju su tvrdili da su zakasnili sa slanjem izvješća DIP-u jer su (nakon slanja izvješća reviziji i Fini) uočili neke tehničke nepravilnosti koje su htjeli ispraviti. No zanimljivo je da revizija i Fina te nepravilnosti nisu uočili zbog čega se da zaključiti da su SDP-ovci i ove godine uprskali zbog nemara i nepoznavanja zakona.

Milanović je prošle godine govorio kako je ljut na svoje suradnike jer su prvi put (!) zakasnili s predajom financijskog izvješća i to samo dva dana. Istovremeno ih je i pravdao govoreći da se to dogodilo zato što je jedna zaposlenica imala infarkt, a drugi zaposlenici su odužili s izvješćem jer su ga htjeli odraditi 'štreberski'.

Milanović je preuzeo punu odgovornost za propust, ali s druge strane i najavio Upravni postupak protiv tako stroge sankcije. 'Bez obzira što Zakon o financiranju političkih stranaka proturječi Ustavu, mi ćemo ga poštovati, a kad to napravimo, onda ćemo promijeniti zakon – jer to možemo', govorio je Milanović.

Platili su kaznu, Ustavni sud ukinuo je odredbu o kažnjavanju oduzimanjem tromjesečnih primanja, a SDP iz toga nije očito ništa naučio. Kazna je manja, ali što takva nonšalantnost govori o vladajućoj stranci? Kako bi oni prošli u predstečajnim nagodbama? Da oni moraju poštovati pravila igre na ovakvom hrvatskom tržištu, da se ne financiraju iz džepova hrvatskih građana, tko bi se još sjećao da su ikada postojali?

Kakva je vjerodostojnost stranke koja je spremna u ime svojih zakona i 'uvođenja reda' dovesti građane do pravog siromaštva ili minimalca, koja će na ljude primjenjivati represiju dok će sebi prilagođavati zakone koje onda može bahato kršiti?