BEZ SREĆE U SABORU

Zastupnici stali iza Linića, košarica bankarima

Bionic
Reading

Budući da nije uspjela naći zajednički jezik s ministrom financija oko novog Zakona o potrošačkom kreditiranju, Hrvatska udruga banaka odlučila se obratiti saborskim zastupnicima, od čega, čini se, isto neće biti previše koristi

Prije glasanja bankari namjeravaju parlamentarcima podastrijeti i analizu Hrvatske narodne banke, koja pokazuje da će banke primjenom ovog zakona godišnje ostajati bez 760 milijuna kuna zbog refundiranja dužnika u švicarskim francima. Međutim, prema raspoloženju saborskih zastupnika, i to ne samo onih iz vladajuće koalicije, nego i dijela opozicije, bankari ni s druge strane Markova trga - nemaju šanse, piše Slobodna Dalmacija.

Uz članove SDP-a, HNS-a te manjinske zastupnike koji će spremno podržati izmjene Zakona, nimalo empatije za bankarske muke ne pokazuje ni lider Laburista Dragutin Lesar.

'Jesu li se bankari obraćali zastupnicima kad su na kredite uvodili devizne klauzule? Jesu li pitali kad su uz deviznu klauzulu uvodili i promjenjivu kamatnu stopu? Je li ih zanimalo naše mišljenje kad su se zaduživali u eurima, a kredite plasirali u francima i kompletan valutni rizik prenosili na dužnike? Je li ih zanimalo naše mišljenje kad su svoju ogromnu dobit umjesto ulaganja u naše gospodarstvo, vraćali svojim bankama majkama u inozemstvo? Nije! E, pa kad nam se za sve to nisu obraćali, ne vidim potrebu da to čine sada' kaže Lesar.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje