'imate moj lajk'

Zekanović je pretjerao: 'Vizualizirao sam Orešković na krevetu, pokrivenu zastavom'

21.10.2024 u 15:32

Bionic
Reading

U Studiju 4 HRT-a su se oko pitanja položaja Hrvatske vojske i političkih odluka vezanih uz Oružane snage sučelili Dalija Orešković i Hrvoje Zekanović. Njihova rasprava oko uloge predsjednika i premijera ubrzo se prelila u obračun ljevice i desnice, a potom je postala i neugodna, jer je Zekanović imao seksistički ispad

Ne prestaju prijepori oko statusa Oružanih snaga, nakon što se predsjednik i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović usprotivio slanju časnika u operaciju NATO-a u Njemačkoj. Nakon toga se u raspravu uključila Vlada, a u sve je uključena i Sigurnosno-obavještajna zajednica (SOA), koja bi trebala ispitati na kojoj strani je Hrvatska.

Cijelu situaciju u kojoj nijedna strana ne odstupa od svojih stavova prokomentirali su u Studiju 4 HRT-a, saborski zastupnici Dalija Orešković i Hrvoje Zekanović. On je istaknuo da Milanović koristi ovu situaciju za politički sukob, a nedolazak načelnika Glavnog stožera OSRH Tihomira Kundida, drži činom političke destabilizacije Hrvatske i rušenja Vlade.

'Kod Milanovića uvijek ostaje jedna tuga, jedna ljubomora prema opciji koja je pobijedila na izborima, prema vladajućoj većini, tako da on će napraviti sve da našteti vladajućoj većini, a ne da bi pomogao Hrvatskoj državi. Ono čime je on motiviran nije želja da se pomogne hrvatskom narodu, hrvatskoj državi, nego isključivo da se ruši vladajuća većina, vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem', istaknuo je Zekanović.

'Želja za samovlašću'

Orešković mu je uzvratila da se ne radi o odlasku nekolicine vojnika u Njemačku, već o Plenkovićevoj želji za samovlašću. Ona je uvjerena da Plenković neće dobiti dvije trećine glasova u Saboru, koliko mu je potrebno da pošalje vojnike u misiju NATO-a u Njemačku.

'Pogotovo ne u situaciji kada je Andrej Plenković taj koji kontinuirano krši Ustav Republike Hrvatske i ne poštuje Hrvatske institucije, kako predsjednika države, tako niti Sabor kao predstavničko tijelo svih građana u kojim ima i opozicije', ustvrdila je i dodala da je SOA politički zloupotrijebljena.

'SOA nema ovlasti davati svoje ocjene o političkim stavovima bilo koga u ovoj državi i nema tog mišljenja ili očitovanja SOA-e prema predsjedniku vlade koja će mene kao oporbenu zastupnicu ili bilo koga drugog spriječiti u iznošenju naših političkih ocjena', istaknula je Orešković.

Pravo na domoljublje

Zekanović je uzvratio time da Milanović krši Ustav, a ne Plenković. Upitao se je li Hrvatska 'dio zapadne civilizacije, NATO pakta, Europske unije ili ćemo slušati naloge Putina iz Moskve koje očito sluša Zoran Milanović'. Navevši još nekoliko primjera iz recentnije političke povijesti, ustvrdio je da 'uvijek imamo obrnute teze'.

'Ljevica nam zapravo osluškuje vox populi. I onda kada shvate da čak i njihovi birači misle u nekom dijelu da je Vučić četnik, jer je bio član četničkog pokreta, onda će oni to onako hrabro izgovoriti. Ali, ne zbog toga što oni to misle što to treba isticati, nego jednostavno zbog toga što se hrvatski narod ipak opredijelio da su temelji hrvatske države Domovinski rat. Onda i oni polako slijede te politike pa postaju, ja neću reći da se okreću prema desnom, nego da postaju jednostavno normalni u tom smislu', ustvrdio je dodavši da se na ljevici događa politička metamorfoza.

Orešković mu je uzvratila da je neprihvatljivo i nedopustivo tvrditi da je ljevica bila distancirana od Domovinskog rata i da nije branila Hrvatsku. Na svom osobnom primjeru je opisala razmjere agresije u prvoj polovici devedesetih.

'Nikakav Zekanović, niti bilo tko drugi, niti čitava HDZ-ova bulumenta ne može meni otimati moje pravo na domoljublje i na to da o Domovinskom ratu kažem istinu koju treba reći. Danas svrstavati tu ljevicu uz Putina, uz četnike, uz ratne profitere iz devedesetih je nešto što apsolutno nećemo dozvoliti', naglasila je.

Odbor za obranu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/Pixsell

'Jastuk na kockice'

Potom je rasprava krenula u neugodnije vode. Zekanović je najprije poručio da će Orešković otići na koncert Marka Perkovića Thompsona ogrnuta u hrvatsku zastavu, kako bi pokušala ondje dobiti glasove. Nakon kraćeg osvrta oko toga što će zastupnici birati svojim glasanjem u Saboru o slanju vojnika na misiju u NATO, došlo je do seksističkog ispada.

'Vizualizirao sam kolegicu Orešković kako leži u krevetu pokrivena hrvatskom zastavom i s jastukom na kockice. Drago mi je da je kolegica Orešković tako nacionalno osviještena i da se ljevica tu malo promijenila i počela se nabrijavati na nacionalne teme. To je super i imate moj lajk', rekao je Zekanović. Voditelj emisije Petar Vlahov brzo je skrenuo na druge teme dok je Orešković kasnije komentirala Zekanovićeve riječi na društvenim mrežama.

'Iako smatram da Zekanovića načelno treba ignorirati koliko god se to može, njegovu izjavu u ovoj emisiji kako me zamišlja u krevetu, prekrivenu kockicama, treba osuditi kao jedan od primitivnijih seksizama koje smo u eteru čuli', napisala je.