mjere obrane

Zeleni otok i Batina pripremaju se za dolazaka vodenog vala na Dunavu, stiže krajem tjedna

18.09.2024 u 12:52

  • +29

Zeleni otok i Batina pripremaju se za dolazak vodenog vala na Dunavu

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic

Bionic
Reading

Zeleni otok i Batina pripremaju se za dolazak vodenog vala na Dunavu koji stiže krajem tjedna. Procjene su da bi vodostaj mogao dosegnuti do 750 centimetara.

Mještani pune vreće s pijeskom kako bi napravili zečje nasipe te postavljaju grede na prolazima za čamce, a u naselju Zeleni otok namještaj i ostalu vrijednu imovinu prebacuju na kat.

Poplave razorile središnju Europu

Najgore poplave koje su pogodile središnju Europu u najmanje dva desetljeća ostavile su trag razaranja od Rumunjske do Poljske, s blatom i ruševinama u gradovima, uništenim mostovima, potopljenim automobilima te ostavljajući vlastima i ljudima račune za štete koje će se mjeriti milijardama dolara, piše agencija Reuters.

U glavnom gradu Budimpešti i dalje se očekuje da će Dunav dosegnuti oko ili malo iznad 8,5 metara, vjerojatno u petak ili subotu.

"Zbog obilnih kiša i poplava, situacija je kritična u cijeloj srednjoj Europi", rekao je mađarski premijer Viktor Orban u objavi na društvenoj platformi X u utorak navečer.

Hrvatsko veleposlanstvo poslalo upozorenje građanima u Budimpešti

HRT je prenio da je hrvatsko veleposlanstvo u Budimpešti poslalo upozorenje hrvatskim građanima ako putuju u Mađarsku i navelo da je pripravnost za zaštitu od poplave podignuta na najvišu, treću razinu.

U Austriji nije dopuštena plovidba brodova austrijskim dijelom rijeke Dunav do daljnjega nakon dugotrajnog razdoblja obilnih oborina, objavilo je u utorak u Beču Ministarstvo za zaštitu klime i mobilnost.

Zbog obustave plovidbe je u Austriji ostalo oko 70 teretnih i 70 putničkih brodova. Većina putnika se uspjela iskrcati.

Ministarstvo kaže da rastuće temperature znače da se sada očekuje topljenje snijega koji je pao na planinama, što dovodi do straha od ponovnog porasta razine Dunava.