okupirani poluotok

Žestoki udar Ukrajinaca na Kerč zatvorio Krimski most

16.08.2024 u 14:14

Bionic
Reading

Ukrajina je u petak izvela napad na trajektni prijelaz u gradu Kerču na okupiranom Krimu, kao i na brod u susjednoj ruskoj regiji Krasnodar, javlja Euronews

Serhi Bratčuk, glasnogovornik Vojne uprave Odeske oblasti, navodno je rekao da su napadi izvedeni tijekom noći u petak, ali nije dao informacije o razmjerima štete niti je li pogođeni brod bio vojni cilj.

Lokalni mediji izvijestili su da je više eksplozija odjeknulo diljem Krima u ranim jutarnjim satima petka, a požar je prijavljen oko trajektnog prijelaza u Kerču.

Eksplozije su se također čule u gradu Černomorsk blizu Odese oko 4:30 sati po lokalnom vremenu (3:30 po srednjoeuropskom), dok je Kerčki most, koji povezuje Krim s Rusijom, navodno bio zatvoren za promet od 2 do 7 sati ujutro.

Poznati Ukrajinski online influencer Anton Geraščenko je na X-u napisao da je navodno 2000 vozila ostalo zaglavljeno u prometnoj gužvi na Kerčkom mostu zbog napada na Krim pod ruskom okupacijom.

S druge strane granice, rusko Ministarstvo obrane izvijestilo je da su ruske snage uništile pet ukrajinskih zračnih dronova i dva pomorska u Crnom moru.

Ukrajina često napada ciljeve na ruski okupiranom Krimu otkako je Moskva pokrenula opću invaziju početkom 2022. godine. Rusija i Ukrajina su u stanju permanentnog sukoba od 2014. godine, nakon što je Moskva prvi put napala susjednu zemlju i anektirala poluotok Krim.

Ukrajinski napadi na poluotok Krim prethodno su izazvali velike nestanke struje i potpuno zaustavili promet na mostovima. Međutim, glasnogovornik mornarice rekao je lokalnim medijima u lipnju da bi uništenje Kerčkog mosta sada bilo manje korisno jer Rusija uglavnom više ne koristi most za vojne svrhe.

Ipak, ranije u kolovozu, šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov izjavio je da Kijev priprema "složeno rješenje" koje bi moglo rezultirati uništenjem mosta.

Moskva je dodatno pojačala obranu prijelaza prošlog mjeseca.