može se izbjeći

Znate li što je porez na plavo svjetlo? Trenutno ova naknada iznosi 36 eura

07.06.2024 u 14:22

Bionic
Reading

Kada putujete u inozemstvo, važno je znati da se pravila razlikuju od zemlje do zemlje, čak i unutar Europske unije. Na primjer, u Austriji postoji takozvani porez na plavo svjetlo

Porez na plavo svjetlo je naknada koja se može naplatiti ako se dogodi prometna nesreća i sudionici odluče da žele pozvati policiju. Uvedena je 1986. godine, a prema Austrijskom autoklubu (ÖMATC), a u ovom trenutku ona iznosi 36 eura, piše HAK revija.

Porez na plavo svjetlo se naplaćuje, primjerice, kada je policija pozvana zbog nesreće koja uključuje materijalnu štetu, a gdje bi sudionici mogli sami razmijeniti podatke. Također se primjenjuje u slučajevima kada je u nesreći sudjelovao automobil koji nije registriran u Austriji. Osoba koja pozove policiju obično plaća ovu naknadu. Međutim, ako vozač nije kriv za nesreću, može povratiti naknadu od osiguranja odgovorne osobe.

U slučajevima djelomične krivnje, troškovi se dijele

Davanje kopije policijskog izvještaja drugoj strani koja je sudjelovala u nesreći također košta 36 eura. Ako obje strane zatraže izvještaj, svaka mora platiti porez na plavo svjetlo.

Postoje situacije u kojima se ova naknada ne naplaćuje

Porez na plavo svjetlo se ne primjenjuje: ako svjedok prijavi nesreću policiji, ako se osigurava samo mjesto nesreće, ako je drugi sudionik nesreće pod utjecajem alkohola i protiv njega se poduzimaju službene radnje (prepoznavanje, alkotestiranje, oduzimanje vozačke dozvole itd.), ako drugi vozač pobjegne s mjesta nesreće, ako razmjena podataka nije moguća u slučaju tjelesnih ozljeda, ako jedna od strana odbije razmjenu podataka ili nema dokumente vozila te nakon nesreća s divljim životinjama ako se ne traži izvještaj.