Zobeno mlijeko i vrhnje su zakon!

Zobeno mlijeko i vrhnje su zakon!

22.03.2012 u 13:05

Bionic
Reading

Naročito ako su Oatly ;). Žao mi je što imaju novi dizajn koji više ne uključuje An Ode to Oats! Svaka čast kopirajteru koji im je to osmislio

Jučer je u Makronovi održana prezentacija Oatly proizvoda, od zobi, u novom ruhu. Danas ću vam priložiti samo dva recepta i nešto malo o zobi.

Sutra postam ostatak recepata i nastavak priče o Oatliju!

An Ode to Oats:

Oh, how we love you, oats. You’ve always been one of our finest foods – so healthy and full of fibre. You give our bodies just what we need and in just the right balance.

O zobi iz materijala za novinare:

Interes za zob razvio se tijekom istraživanja alternativa kravljem mlijeku.
Mnogima još nije poznato da je zob, osim za želudac i crijeva odlična namirnica
i za srce. Popijete li samo jednu čašu Oatly zobenog mlijeka dnevno pokrili ste gotovo trećinu dnevnih potreba za vrijednim balastnim tvarima.


sve navedene recepte osmislio je Tvrtko Šakota, Chef restorana Nova.
Posljednji recept za Juhu preuzet je iz njegove kuharice Preporuka Chefa


Kremasti kroketi od zobenog mlijeka sa kvinojom i amarantom
&
umak od tikvica sa zobenim vrhnjem


Redukcija sakea i mirina
Pjenica sa ružmarinom

Kroketi

1 litra zobenog napitka
20 grama agar agara u prahu
100 grama kuhane kvinoje
100 grama kuhanog amaranta
Pola čajne žličice mljevenog komorača
100 grama dimljenog tofua,narezanog na kockice
Sol

Za pohanje:

Organsko suncokretovo ulje
Brašno 850
Voda, sol
Krušne mrvice

Zavrijeti mlijeko s agarom, kuhati 1 minutu, a zatim dodati ostale sastojke,
dobro izmiješati i izliti u lim za pačenje. Ostaviti da se skroz ohladi i zatim izrezati modlicom na željeni oblik.

Za pohanje, pomiješati brašno i malo soli, te dodati vode da se stvori smjesa kao za tanke palačinke. Krokete uvaljati prvo u brašno, zatim u tekuću smjesu pa u mrvice. Pohati u dubokom suncokretovom ulju na 170 stupnjeva dok ne porumene.

Umak od tikvica sa zobenim vrhnjem

200 grama tikvica narezanih na kockice
100 grama organskog maslaca
3 žlice organskog kokosovog ulja
Stručak svježeg timijana
Sol
bijeli papar
3 dcl zobenog vrhnja

Na jako zagrijanu tavu staviti kokosovo ulje, zatim dodati tikvice i sotirati na jakoj vatri da dobiju zlaćanu boju. Dodati zobeno vrhnje, timijan, sol i papar te lagano kuhati još pola minute. Ugasiti i dodavati maslac uz stalno miješanje.

Redukcija sakea i mirina

1 dcl sakea
1 dcl mirina
2 cm svježeg đumbira

Flambirati sake i mirin, iskuhati do pola i dodati sok svježeg đumbira.

Pjenica sa ružmarinom

2 dcl zobenog napitka
5 grama sojinog lecitina
1 dcl maslinovog ulja
Sol
1 čajna žličica svježeg ružmarina, grančice

U zobeni napitak staviti ružmarin, ostaviti sat-dva da se dosegne željena aroma. Izvaditi ružmarin i dodati ostale sastojke, smiksati štapnim mikserom prije posluživanje da se stvori pjenica.

Krem juha od rajčice sa žličnjacima od mrkve

Recept i fotografija preuzeti iz kuharice Preporuka Chefa, Tvrtka Šakote u izdanju Planetopije

2 crvena luka, narezana na sitno
100 g dimljenog tofua, narezanog na kockice
4 režnja češnjaka, usitnjena
3 krumpira, narezana na kockice
300 g bundeve turkinje ili butternut, narezane na kocke (2 x 2 cm)
2 grančice svježe majčine dušice
1 šaka svježeg origana ili
1/2 žličice suhog
2 cm svježeg đumbira, usitnjenog
3 dcl passate od rajčice
1/2 l povrtnog temeljca
1 dcl zobenog vrhnja
sol (po želji)
3 žlice maslinova ulja

Na maslinovu ulju pirjajte luk i češnjak da malo omekšaju.
Dodajte bundevu, dimljeni tofu, majčinu dušicu, đumbir i krumpir pa pirjajte nekoliko minuta. Zatim zalijte temeljcem. Po potrebi dodajte temeljca da pokrije povrće. Kuhajte 20 minuta, odnosno dok povrće ne omekša.
Dodajte passatu pa kuhajte još 10 minuta.
Dodajte vrhnje. Sve izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu te po potrebi dodajte još temeljca.
Dodajte svježi origano (suhi se dodaje na početku kuhanja).
Dodajte skuhane žličnjake.

žličnjaci

2 mrkve, kuhane
100 g kukuruznog brašna
100 g brašna tip 850
sojino mlijeko
sol (po želji)
1/2 žličice praška za pecivo bez aluminija

Mrkvu usitnite u blenderu i protisnite kroz cjedilo. Na laganoj vatri u tavi pržite mrkvu nekoliko minuta da ispari što više tekućine. Ostavite da se ohladi.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo bez aluminija i malo soli te postupno dolijevajte mlijeko kako biste dobili gustu masu koja ne curi sa žlice.
Dodajte pire od mrkve.Dobro promiješajte kuhačom.

U zakuhanu slanu vodu umočite žlicu pa zagrabite približno ½ žlice smjese te ubacite u vodu.
Postupak ponavljajte dok se sva smjesa ne potroši. Kad žličnjaci isplivaju na površinu, kuhajte ih još nekoliko minuta, zatim ih možete prebaciti u juhu.

Ode to Oats ft. Ode to Joy