Concorso d'Eleganza Villa d'Este

BMW pokazao Concept Skytop: Snaga, preciznost i izrada spojeni u otvorenom dvosjedu za luksuzna putovanja

27.05.2024 u 12:11

Bionic
Reading

Otvoreni dvosjed podsjeća na pomno izrađenu skulpturu vozila, s tekućom, sportskom elegancijom koja nadopunjuje njegov atletski, mišićavi stav

Sa svojom dizajnerskom studijom BMW Concept Skytop, BMW Group ponovno donosi iznimno elegantno, jedinstveno vozilo na ovogodišnji Concorso d'Eleganza Villa d'Este, godišnje natjecanje ljepote za povijesne automobile i motocikle koje se održalo od 24. do 26. svibnja na obalama jezera Como u Italiji.

Otvoreni dvosjed podsjeća na pomno izrađenu skulpturu vozila, s tekućom, sportskom elegancijom koja nadopunjuje njegov atletski, mišićavi stav. Unutrašnjost i eksterijer konceptnog automobila odlikuju se toplim monokromatskim bojama, spajanjem ekskluzivnih materijala s tradicionalnom izradom.

'BMW Concept Skytop doista je jedinstven i egzotičan dizajn, u tradiciji Concorso d’Eleganza Villa d’Este,' kaže Adrian van Hooydonk, voditelj BMW Group Designa. 'Nudi kombinaciju vozne dinamike i elegancije na najvišoj razini, usporedivu sa svojim povijesnim precima, poput BMW-a Z8 ili BMW-a 503.'

BMW Concept Skytop: eksterijer Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Atletske proporcije, organsko tijelo

Bavarski proizvođač kaže kako je čista vanjština BMW Concept Skytopa dizajnirana da pobudi želju za putovanjem. Njegove napete, mišićave površine definirane su s nekoliko preciznih linija koje usmjeravaju volumen vozila prema stražnjem dijelu. Krilica diskretno integrirana u rubove vrata zamjenjuju konvencionalne kvake. Kotači od lake legure s preciznim lamelama dodatno naglašavaju njegov jedinstveni izgled.

Iz ptičje perspektive, pažnju pivlače istaknuti, sveobuhvatni poklopac motora, kultni BMW-ov dizajn nosa 'morskog psa' s osvijetljenom 'bubreg' rešetkom i uvučenim stražnjim dijelom. Reference na legendarni BMW Z8 roadster pažljivo su odabrane. Posebno je upečatljiva naglašena izbočina koja se proteže od poklopca motora, preko unutrašnjosti, do aluminijske obloge postavljene na vratima prtljažnika, naglašavajući dinamičan tijek siluete.

Skladan dizajn prednjih svjetala spaja vrlo složene detalje u cjelokupni koncept. LED jedinice, postavljene na nosače od aluminija, posebno su razvijene za BMW Concept Skytop, koristeći najnoviju tehnologiju i dizajn za automobilska prednja svjetla s najtanjim trenutno dostupnim profilom. Čist, puristički dizajn omogućuje konsolidaciju svih funkcija rasvjete u jednom prostoru za ugradnju. Ravni i definirani oblik stražnjih svjetala nadopunjuje cjelokupni izgled BMW Concept Skytopa.

Zaštitni okvir u slučaju prevrtanju presvučen je kožom iza dva sjedala BMW Concept Skytopa kombiniran je s bočnim perajama na B-stupu i potpuno uvlačivim stražnjim staklom. Dva uklonjiva krovna dijela, također presvučena kožom, mogu se spremiti u poseban pretinac u prtljažniku.

Shema boja osigurava glatki prijelaz iz interijera u eksterijer, bez obzira je li krov otvoren ili zatvoren. U stražnjem dijelu, crvenkasto-smeđi ton krova prelijeva se u prigušeno srebrnu boju s kromiranim efektom sjene vanjske boje. Tehnički razrađeni gradijent boja izradio je iskusni majstor lakiranja u tvornici BMW Group Dingolfing.

  • +35
BMW Concept Skytop Izvor: Promo fotografije / Autor: Enes Kucevic

Kožne površine u stilu brogue karakteriziraju unutrašnjost

Kožna sjedala u unutrašnjosti imaju akcente u stilu brogue. Crvenkasto-smeđi ton površina stvara dosljednu shemu boja koja cijelom interijeru daje osjećaj luksuza i prostranosti.

BMW Concept Skytop: interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Kristalne aplikacije su vješto ugrađene u kokpit, što pridonosi cjelokupnom dojmu. Unutarnje površine BMW Concepta Skytop izrađene su u tradicionalnoj sedlarnici tvornice BMW Group u Dingolfingu.

Također postoje sličnosti u varijantama motora s BMW-om Z8. Poput legendarnog roadstera, BMW Concept Skytop također dolazi s najsnažnijim 5.0-litrenim V8 motorom u BMW portfelju pogonskih sklopova.

sve osim nogometa

Učitavanje...