one-off primjerak

[FOTO] Kia predstavila jednokratno izdanje Soul EV Boardmasters Edition: Električni terenac za one koji vole surfati i uživati u životu

10.08.2021 u 15:44

Bionic
Reading

Baterija dugog dometa od 64 kWh serijskog Soul EV automobila i elektromotor od 150 kW (201 KS) ostaju nepromijenjeni, ali sada pokreću automobil koji ima niz jedinstvenih novih značajki i posebnih modifikacija

Kijina podružnica u Velikoj Briatniji je predstavila model Kia Soul EV Boardmasters Edition, 'reciklirani' predserijski automobil koji je u posljednji trenutak izbjegao da završi u raljama drobilice kako bi umjesto toga preživio ostatak svojih dana na plaži.

Ponovno stvoren isključivo za surfere, Soul EV Boardmasters Edition poseban je one-off jednokratni automobil stvoren za obilježavanje lansiranja festivala Boardmasters 2021 u Cornwallu u Engleskoj. Kia UK je automobilski partner za veliki festival surfanja i glazbe koji se održava na dva zadivljujuća mjesta na obali Cornwalla. Izbor glazbe svjetske klase dolazi u Watergate Bay, dok se uzbudljiva natjecanja u surfanju održavaju na plaži Fistral, domu britanskog surfanja

Boardmasters se održava od 11. do 15. kolovoza, a Kia će tijekom cijelog događaja izlagati Soul EV Boardmasters Edition za posjetitelje festivala.

Ovo je drugi put da je Kia UK spasila predserijski vozilo iz gomile otpada kako bi stvorila nešto radikalno drugačije. Slijedi trag moćnog Kia Stingera GT420, koji je prvi put otkriven 2019. godine kao jednokratni automobil.

Soul EV Boardmasters Edition zauzima drugačiji smjer i stvoren je za opušteniji tempo. Napravljen je za one koji se odbijaju vrtjeti u krug, niti biti vezani ograničenjima ceste, pravilima o buci ili vremenom odvoženog kruga.

Soul EV s nultim emisijama predstavljao je savršen automobil za ovaj projekt i usko se uklapa u etos održivosti i smanjenja utjecaja na okoliš Boardmasters etosa. Baterija dugog dometa kapaciteta 64 kWh serijskog Soul EV automobila i elektromotor od 150 kW (201 KS) ostaju nepromijenjeni, ali sada pokreću automobil koji ima niz jedinstvenih novih značajki i posebnih modifikacija.

Dizajniran za surfere

Soul EV već se ističe na cesti zahvaljujući svom prepoznatljivom, kutijastom dizajnu; vozilo Boardmasters Edition ovo potpuno podiže na novu razinu. Njegovi standardni 17-colni naplatci od aluminijske legure i gume 215/55R17 zamijenjeni su 16-colnim kotačima od svijetlog bijelog čelika i gumama Maxxis Bighorn za pijesak dimenzija 265/75R16, poznatim po svojoj upotrebi na natjecanjima u cross-countryju i relijima. Sa povećanjem svake gume do 762 mm (30 inča) u promjeru, samo je ta promjena zahtijevala značajnu preradu na karoseriji.

Potpuno neovisni ovjes također sadrži nove prilagođene adaptere i izmijenjene podupirače, s podizanjem od tri inča za smještaj novih kotača i guma. Također se može pohvaliti skromnim povećanjem širine traga kotača, s 1565 mm na 1675 mm sprijeda i s 1575 mm na 1690 mm straga. I sama geometrija ovjesa je sukladno tomu odgovarajuće prilagođena.

Zahvaljujući povećanom razmaku od tla (više nego udvostručenom, sa 153 mm, na 310 mm sprijeda i 320 mm straga), robusnim gumama i visokim okretnim momentom od 395 Nm, automobil je sposobniji od standardnog automobila za savladavanje grubljeg terena i neravnina na putu prema obali.

Značajne promjene kotača, guma i ovjesa Soul EV-a vjerojatno će utjecati na službeni električni domet standardnog automobila od 450 km. Međutim, zahvaljujući bateriji od 64 kWh i učinkovitom motoru, automobil Boardmasters Edition i dalje će vjerojatno ponuditi veći doseg vožnje od nekih drugih električnih vozila po cijeni sličnoj standardnom cestovnom Soulu EV.

Jedna od upečatljivijih značajki je čelični krovni nosač izrađen po mjeri. Izrađen od lakih čeličnih cijevi, koje se mogu reciklirati na kraju svog vijeka trajanja, nosač je ručno izrađen isključivo za Soul EV Boardmasters Edition kako bi se smjestio par daski za surfanje Tahe Bic Malibu 7'9. Oblik krovnog nosača i relativno nizak profil omogućuju automobilu izbjegavanje ograničenja visine iznad glave, a istovremeno omogućuju potpuno otvaranje vrata prtljažnika za pristup prtljažniku. S tim u vezi, ukupna visina automobila s daskama za surfanje i dalje iznosi 1950 mm ili 255 mm više od Kije Sorento, najvećeg automobila koji Kia prodaje u Velikoj Britaniji.

Automobil zadržava svoju morsku metalnu boju 'Neptune Blue' i crni krov, ali također ima niz jarko bijelih naljepnica koje se prostiru po karoseriji. Ovi oblici naglašavaju smjele oblike i ravne linije dizajna automobila, a pomažu mu i da se dodatno istakne.

  • +28
Kia Soul EV Boardmasters Edition Izvor: Promo fotografije / Autor: Adam Warner

Unutrašnjost kabine s palubom

Modifikacije se nastavljaju iznutra, uklanjanjem stražnjih klupa Soul EV -a u korist nečeg praktičnijeg za nošenjem s morem i pijeskom.

Područje prtljažnika potpuno je preuređeno, a postojeći prtljažnik od 315 litara proširen je kako bi se u potpunosti iskoristilo kabinu Soula EV, do stražnje strane dva prednja sjedala. Sa uklonjenim stražnjim sjedalima, veći prtljažnik pretvoren je u prostranu drvenu palubu, izrađenu od smreke s certifikatom PEFC (iz šuma kojima se održivo upravlja u skladu sa strogim međunarodnim standardima). Obojena bijelom bojom koja daje kabini svjetliju morsku atmosferu, 'paluba' također štiti kabinu od vlage. Njegova površina također zadržava zrnca pijeska i sprječava njihovo upadanje u teško dostupne pukotine između sjedala.

Otvaranje vrata prtljažnika također omogućuje pristup sklopivoj klupi, sjedalu na otvorenom izrađenom od obnovljenog drveta koje pruža mjesto za piće s prijateljima. Uz to ide i okretni nosač, koji se pruža s vrata prtljažnika s krova kabine i pruža mjesto za vješanje i sušenje para vlažnih odijela. Korisnici također mogu objesiti ručnik na nosač kako bi stvorili malo privatnije područje za presvlačenje.

Stalak za daske uparen je sa solarnim panelom na krovu i parom Lazer ST4 Evolution LED reflektora. Reflektori pružaju snažan izvor svjetla za rana jutra i kasne večeri na plaži, a nalaze se u prilagođenim kućištima kako bi ih zaštitili od elemenata ili potencijalnih oštećenja prilikom utovara ili istovara surf dasaka.

Sustav solarnog punjenja također može napajati mini hladnjak ili druge pomoćne uređaje s obnovljivom energijom dok je vozač udaljen od svog automobila. Sustav radi neovisno o glavnoj bateriji automobila tako da nema utjecaja na učinkovitost vozila. Opremljen baterijom za slobodno vrijeme od 12 V i mrežnim pretvaračem, stoga može napajati LED svjetiljku i druge električne uređaje bez smanjenja dometa vozila.

Prednji dio kabine je nepromijenjen u odnosu na standardni automobil, dajući Boardmasters Editionu udoban prostor za vozača i suvozača. Sadrži isti 10,25-inčni infotainment sustav s ekranom osjetljivim na dodir s Apple CarPlay i Android Auto, što vozaču olakšava navigaciju do omiljenih mjesta. Harman/Kardon Premium Sound System standardnog automobila također ostaje, eliminirajući potrebu vozača da donose svoje prijenosne zvučnike na plažu.

Soul EV na Boardmasters 2021 festivalu

Potpuno električno izdanje Soul EV Boardmasters Edition bit će izloženo na Kijinom štandu na Boardmasters 2021 od 11. do 15. kolovoza kako bi se posjetitelji mogli sami uvjeriti u tehnička rješenja ovog vozila. Bit će prikazan uz Kia e-Niro, najprodavaniji električni automobil marke.

Kijin štand u Boardmastersu, nazvan 'Zona nadahnuća', ugostit će niz posjetitelja festivala po mjeri o surfanju, jogi i fitnesu, u skladu s Kijinim 'Pokretom koji inspirira' etos marke i temama festivala.

Za kraj, nIje navedeno hoće li se ovaj model ikada naći i u serijskoj proizvodnji.