Monterey Car Week

Maserati slavi 110 godina: Najavljena premijera super sportaša izvedenog iz MC20

10.08.2024 u 12:28

Bionic
Reading

Legendarna talijanska marka će također uručiti i primjerak trkaće 'zvijeri' samo za stazu, MCXtrema, na slavnoj stazi Laguna Seca; što je prvi put da će se ovaj model ikada naći na stazi u Sjevernoj Americi

Talijanska marka luksuza i performansi Maserati slavi 110 godina inovacija, prikazujući svoju čuvenu prošlost, sadašnjost i budućnost tijekom Tjedna automobila u Montereyu 2024. (od 9. do 18. kolovoza). Među najvažnijim događajima koji će naglasiti naporan tjedan je globalno predstavljanje potpuno novog super sportskog automobila izvedenog iz modela MC20 na The Quail-u uz sjevernoamerički debi nedavno otkrivenog modela MC20 Icona.

Maserati će također proslaviti još jednu važnu prekretnicu, svojom prvom isporukom kupcima trkaće 'zvijeri' samo za stazu, MCXtrema, na slavnoj stazi Laguna Seca; što je prvi put da će se ovaj model ikada naći na stazi u Sjevernoj Americi.

Kuća Maserati

Elegantna kuća Maserati (House of Maserati) služi kao početna baza za Maseratijeve aktivnosti tijekom cijelog tjedna donosi okus gostoprimstva 'La Dolce Vita' svima koji ju posjete. Tamo će gosti po prvi put otkriti MC20 Tributo Modenese, jedinstveni MC20 coupé stvoren da oda počast Modeni, gradu u srcu Maseratija, i da proslavi svečanosti Monterey Car Weeka.

Službeno lansirajući Maseratijev odjel Classiche u Sjevernoj Americi, House of Maserati izložit će MC12 Special Edition koji će poslužiti kao posveta bogatoj trkaćoj baštini Trozupca. Kuća Maserati će također krasiti zaslone raznolik niz aktualnih modela, uključujući potpuno električni asortiman Folgore: GranTurismo Folgore, GranCabrio Folgore i Grecale Folgore; kao i GranCabrio Trofeo i MC20 Cielo. Ekskluzivne privatne testne vožnje na otvorenom također će biti ponuđene kako bi posjetitelji iz prve ruke iskusili neusporedivu snagu GranCabrio Folgore, GranCabrio Trofeo i MC20 Cielo.

The Quail

Svečanosti u motorsport okupljanju The Quail-u početi će globalnim predstavljanjem potpuno novog supersportskog automobila izvedenog iz Maseratijevog top modela MC20. Držano potpuno u tajnosti do zakazane konferencije za novinare, Maseratijev globalni voditelj marketinga i komunikacija Giovanni Perosino, zajedno s Maseratijevim globalnim šefom dizajna Klausom Busseom, po prvi će put otkriti projekt, koji stoji kao dokaz najsuvremenijih čistih trkaćih performansi Maseratija i jedinstvene talijanske dinamike 'zabavne za vožnju' po kojoj je marka poznata diljem svijeta.

Maserati MC20 prema viđenju Klausa Bussea Izvor: Promo fotografije / Autor: Maserati

Prilikom svog debija u Sjevernoj Americi, posebna serija MC20 Icona bit će istaknuta na Maseratijevom štandu u The Quail. Proizvodni model dostupan je u ograničenom izdanju od 20 jedinica diljem svijeta i imat će posebnu boju i ekskluzivni sadržaj inspiriran modelom MC12 Stradale.

Maserati MC12 Stradale na Goodwood Festival of Speed 2014. Izvor: Promo fotografije / Autor: Maserati

Proizveden u bojama Bianco Audace Matte bijeloj i Blu Stradale plavoj, ekskluzivni detalji za profinjenu prilagodbu uključuju logotip Maserati Fuoriserie u boji Bianco Audace bijeloj na bočnoj strani livreje, u donjim pločama blizu stražnjih kotača, s logotipom talijanske zastave postavljenim na vratima ispod natpisa MC20.

Zaokružujući postavu Corse na pozornici, vraća se i MCXtrema, 'zvijer' samo za stazu koja je prvi put predstavljena na The Quailu 2023. godine. Prvi primjerak za kupca koji će biti proizveden, demonstrira Maseratijevu predanost pomicanju granica performansi, predstavljajući mješavinu luksuza, tehnologije i sirove brzine.

  • +20
Maserati na Monterey Car Weeku 2024. Izvor: Promo fotografije / Autor: Maserati

Prva isporuka modela MCXtrema na stazi Laguna Seca

U subotu poslijepodne 17. kolovoza, MCXtrema će zauzeti središnju pozornicu na dramatičan način na WeatherTech Raceway Laguna Seca stazi. Ovom prigodom će se obilježiti prva isporuka MCXtrema kupcima, a prvi put će se čuti kako se njegov trkaći motor Nettuno pokreće i juri po stazi u Sjevernoj Americi. Treba reći i kako je planirano proizvesti samo 62 primjerka ove zvijeri.

Kako bi pojačao težinu ovog trenutka, glavni testni vozač Maseratija Andrea Bertolini bit će na raspolaganju kako bi obavio obilazak i kratak pregled vozača s novim vlasnikom MCXtrema. Njih dvoje će zajedno uživati ​​na stazi, gdje će Bertolini iz prve ruke pokazati V6 3.0-L twin turbo motor velike snage prije nego što prvi put preda ključeve.

Maserati MCXtrema Izvor: Promo fotografije / Autor: Maserati

Skriveno blago Maseratija MCXtrema je twin-turbo V6 Nettuno motor, dizajniran da obilježi značajan povratak Maseratija u utrke. S novim turbopunjačima i izvanrednim omjerom snage i težine od približno 1,8 kg/KS, 'urliče' dok veliča svoju nevjerojatnu mehaniku. Inženjeri Maserati Engine Huba pomaknuli su granice 3.0-L Maserati Nettuno V6 motora, kako bi postigli izvanredne brojke od 730 KS (540 kW) vršne snage i 730 Nm maksimalnog okretnog momenta. Maksimalna brzina ovog modela je 325 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h je ispod 4 sekunde.

To su omogućile već inovativne tehnološke značajke motora Nettuno viđene u Maseratiju MC20: patentirani Maseratijev sustav s dvostrukim izgaranjem (Maserati Twin Combustion system) sa svojim inovativnim sustavom izgaranja u predkomorama i dvostrukim svjećicama.

Najveća snaga (oko 110 KS više od MC20) postiže se pri 7500 okr./min., dok je najveći okretni moment dostupan već od 3000 okr./min. Kalibracija izgaranja visokih performansi, s posebnim fokusom na strategije ubrizgavanja i paljenja za nadogradnju Maserati dvostrukog izgaranja do maksimuma, zajedno s novim turbopunjačima i trkaćim ispušnim sustavom omogućuje povećanje gustoće snage na više nego iznimnih 240 KS/litri.

Takva eksplozivna snaga samo čeka da bude oslobođena za nevjerojatne trkaće performanse: potpuni motorsportski ovjes s dvostrukim poprečnim ramenima, trkaći kočioni sustav s diskovima od lijevanog željeza, šesterostupanjski sekvencijalni trkaći mjenjač s trkaćom spojkom i ručicama mjenjača na volanu za uzbudljivo skretanje, kao i pogon na stražnje kotače s mehaničkim samoblokirajućim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem.

Maserati marka 2024. Izvor: Promo fotografije / Autor: Maserati

Pebble Beach Concours d’Elegance Concept Lawn

Marka s amblemom trozupca završava vikend povratkom na Pebble Beach Concours d’Elegance u nedjelju, 18. kolovoza, gdje će budući klasični potpuno novi super sportski automobil globalno otkriven na The Quail-u biti prikazan na Concept Lawnu. Njegov dramatičan dizajnerski jezik, smanjena težina i maksimalne performanse stvaraju posebnu ponudu koju marka može prikazati prisutnim kolekcionarima i znalcima.