premijera ujesen

Opel pokazao prve slike nove Corse: Bestseler malih automobila temeljito osvježen

27.05.2023 u 10:06

Bionic
Reading

Visoka tehnologija nalazi se i ispod poklopca motora, tako je Corsa Electric sada također dostupna s više snage i poboljšanom baterijom koja omogućuje domet do 402 km (WLTP). Nova Corsa je prvi Opelov model za koji je proizvođač najavio hibride s 48-voltnim sustavom

Opel je pokazao prve slike osvježene Corse, koja stiže prije kraja ove godine. Facelift model ovog bestselera među gradskim automobilima iz B-segmenta je još odvažniji i jasniji, još emotivniji, još intuitivniji za korištenje. Stoga će nova Corsa biti opremljena potpuno novim električnim i hibridnim pogonima.

Opel je najavio premijeru nove Corse na salonu automobila IAA Mobility u Münchenu. Tamo će Opel od 5. do 10. rujna ove godine pokazati što znači elektrificirana i, prije svega, elektrificirajuća mobilnost. Opel će tamo imati tri svjetske premijere: Astra Sports Tourer Electric, Corsa i zasad još neimenovani treći model.

Corsa blista u novom stilu s karakterističnim licem marke Opel Vizor sprijeda i imenom samouvjereno smještenim u sredini stražnjeg dijela. Opel kaže da najsuvremenije tehnologije čine vožnju opuštenijom. Nova Corsa nudi opcijski potpuno digitalni kokpit temeljen na platformi Snapdragon Cockpit tvrtke Qualcomm Technologies s novim, intuitivno upravljanim infotainmentom i zaslonom u boji osjetljivim na dodir veličine do 10 inča.

Nova Opel Corsa Electric Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Intelli-Lux LED matrična svjetla bez odsjaja, koja je Corsa 2019. donijela u segment malih automobila, također su još bolja i preciznija - sada s 14 LED elemenata. Visoka tehnologija nalazi se i ispod poklopca motora, tako je Corsa Electric sada također dostupna s više snage i poboljšanom baterijom – koja omogućuje domet do 402 km prema WLTP-u. Ostali pogoni također su prava novost, jer je nova Corsa prvi Opelov model za koji je proizvođač najavio hibride s 48-voltnim sustavom. Nova Corsa stoga nudi izbor pogona, od potpuno električnih (BEV), preko hibridnih do visoko učinkovitih motora s unutarnjim izgaranjem, što je bez premca u ovoj klasi.

'Opel Corsa je bila bestseler više od 40 godina. U posljednje dvije godine bio je i najprodavaniji mali automobil u Njemačkoj, a 2021. najprodavaniji automobil u Velikoj Britaniji. Za nas je ovaj uspjeh potvrda i težnja u isto vrijeme. Zato Corsu sada činimo još modernijom, emotivnijom, boljom. Oštrim dizajnom, vrhunskim tehnologijama iz viših klasa i novom električnom i hibridnom tehnologijom bez lokalnih emisija, želimo ponovno inspirirati kupce i pokazati im što mogu očekivati ​​od malog automobila danas,' kaže Florian Huettl, izvršni direktor Opela.

Novi dizajn Corse s Opel Vizorom

Nova Corsa nudi savršene proporcije i preciznost do najsitnijih detalja, sve upakirano u odvažan i jasan izgled. Dizajneri su ovaj bestseler malih automobila učinili još modernijim i oštrijim. Najupečatljivija značajka prednjeg pogleda je nepogrešivi Opel Vizor, karakteristično lice marke koje krasi sve nove Opel modele. Crni 'vizir' prekriva prednji dio Corse i neprimjetno integrira masku vozila, LED prednja svjetla na bočnim stranama i središnji Opelov amblem 'munju' u jednom elementu. Ovisno o liniji opreme, logotip marke sprijeda i straga bit će privlačan u crnoj ili mat srebrnoj boji. Optički 'usisnici zraka' u donjem dijelu su veći i istaknutiji nego prije, što Corsi vizualno daje čvršći oslonac na cesti.

Bočni pogled na novu Corsu također impresionira svojim karakterističnim linijama. Čini se da 'otvoreni' C-stup dopušta krovu - koji je obojen u crno ovisno o liniji opreme - da lebdi iznad vozila. Jasna slika i straga: ime Corse sada se pojavljuje (kao što je prvi put viđeno prije nekoliko mjeseci na posebnom modelu 'Opel Corsa 40') u sredini vrata prtljažnika. A s grafičkom sivom bojom dostupnom po prvi put za Corsu, Corsa također blista u novom sjaju.

Novi dizajn kokpita

I u unutrašnjosti Corsa stvara modernu atmosferu za ugodu s brojnim novim značajkama. Tome pridonose novi uzorci sjedala, kao i novi dizajn ručice mjenjača i upravljača. Vrhunac - i optički i tehnički - opcijski je potpuno digitalni kokpit s novim infotainmentom. Integrirana platforma kokpita Snapdragon tvrtke Qualcomm Technologies omogućuje vrhunsku grafiku, multimediju, Computervision i AI funkcije (umjetne inteligencije). Na taj način korisnici uživaju u prilagodljivom iskustvu kokpita koji se može prilagoditi željama putnika.

'Detoksikacija do maksimuma' ovdje je bilo osnovno načelo, baš kao i u razvoju najnovije generacije Astre: navigacijski sustav nudi povezane usluge, prepoznavanje prirodnog govora 'Hey Opel' i bežična ažuriranja. Osim toga, prikazi na 10-inčnom ekranu u boji osjetljivom na dodir navigacijskog i multimedijskog sustava te na zaslonu s informacijama za vozača učinjeni su još jasnijim, tako da se sve važne informacije mogu vidjeti u djeliću sekunde. Još jedna Corsina inovacija koja povećava udobnost je, po prvi put, kompatibilni pametni se telefoni s Apple CarPlay i Android Auto mogu bežično povezati s multimedijskim sustavima vozila i također puniti.

Intelli-Lux LED® matrično svjetlo s 14 LED elemenata

Od 2019. prilagodljiva Intelli-Lux LED® matrična svjetla bez odsjaja pokazala su kako Corsa čini inovacije u segmentu malih automobila dostupnima svima. Inženjeri to kontinuirano razvijaju, tako da će nova Corsa u budućnosti biti predstavljena s poboljšanim matričnim svjetlima. Ukupno 14 umjesto 8 LED elemenata koji se mogu pojedinačno kontrolirati osiguravaju iskustvo vožnje 'stadionskog svjetla' koje sada još preciznije nego prije 'skriva' druge sudionike u prometu.

Tu su i brojni drugi najsuvremeniji sustavi pomoći koji vožnju i manevriranje čine opuštenijima. Ponuda se proteže od nove panoramske kamere visoke rezolucije za vožnju unatrag preko inteligentnog tempomata i limitatora brzine i bočne zaštite do sustava upozorenja na čeoni sudar s automatskim kočenjem u nuždi i detekcijom pješaka.

  • +16
Opel Corsa facelift Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Corsa Electric s poboljšanom baterijom i više snage

Opel će postati potpuno električna marka u Europi do 2028., 12 modela je već danas elektrificirano, a Corsa je bila pionir u demokratizaciji baterijsko-električnih pogona u Opelovom portfelju. Nije uzalud Corsa-e nagrađena 'Zlatnim volanom' 2020. godine. Jer potpuno električna vožnja u Corsi znači: Lokalnu vožnju bez emisija bez kompromisa - i kada obavljate sve svakodnevne zadatke i kada je vožnja zabavna. Nova Corsa Electric sada to podiže na višu razinu: s više izbora, više snage, poboljšanom baterijom i većim dometom.

Budući da je Corsa Electric dostupna s dva električna pogona. U budućnosti će potpuno električni najprodavaniji mali automobil biti dostupan sa snagom od 100 kW/136 KS i dodatno poboljšanim dosegom do 357 km kao i sa 115 kW /156 KS i dometom do 402 km prema WLTP-u.

S Corsom Electric ne samo da možete ići na putovanje iznimno učinkovito – sa svojom baterijskom električnom izvedbom i 260 Nm izravno primijenjenog okretnog momenta, ona u svakom slučaju, prema Opelu, osigurava čisti užitak u vožnji. Ako je Corsu Electric potrebno ponovno napuniti energijom, to se može učiniti brzo. U samo oko 30 minuta, baterija se može napuniti do 80 posto (20-80 posto) putem brzog punjenja.

Pridošlice u pogonskoj ponudi također nude zabavu u vožnji s odgovornošću. Po prvi put, Opel kupcima nudi mogućnost prelaska na hibride sa sustavom od 48 volti. Motori od 74 kW/100 KS i 100 kW/136 KS dolaze s novim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom. U budućnosti će nadopuniti širok izbor ekonomičnih varijanti pogona od visoko učinkovitih motora s unutarnjim izgaranjem do potpuno električne Corse Electric, čime će dosljedno nastaviti elektrifikaciju marke.