Tradicija i inovacija

Tvornica Mercedes-Benz Stuttgart-Untertürkheim slavi 120. obljetnicu: Oblikovanje budućnosti mobilnosti

26.07.2024 u 13:17

Bionic
Reading

Lokacija visoke tehnologije za pogonske tehnologije nastavlja svoju priču o uspjehu s inovativnom proizvodnjom i razvojem usmjerenim na budućnost

Kronika povijesti tvrtke Mercedes-Benz bilježi preseljenje uprave Daimler-Motoren-Gesellschafta iz Cannstatta u novu tvornicu Untertürkheim u svibnju 1904. godine. To je rođenje jedne od najstarijih Mercedes-Benz lokacija na svijetu, koja ove godine slavi svoju 120. obljetnicu.

Dok su u početku kompletna vozila silazila s proizvodne trake u Untertürkheimu uz motore, mjenjače i osovine, tvornica se sve više koncentrirala na proizvodnju motora i komponenti te je također bila središnja lokacija za razvoj i testiranje.

S vremenom je tvrtka proširila lokaciju kako bi uključila dodatne dijelove u regiji. Danas je Untertürkheim, sa svojim tvorničkim dijelovima, čvrsto usidren u globalnoj mreži proizvodnje pogonskih sklopova Mercedes-Benza kao visokotehnološka lokacija i vodeći pogon za pogonske tehnologije. Više od 2 milijuna proizvoda - motori, mjenjači, osovine, komponente i baterije - napuštaju tvornicu svake godine kako bi se ugradili u širok izbor vozila u proizvodnim pogonima na tri kontinenta. Istraživanje i razvoj pogonskih tehnologija važan su dio lokacije.

Nedavno otvoreni Mercedes-Benz eCampus, kompetentni centar za razvoj ćelija i baterija za buduća električna vozila marke sa zvjezdicom, označava važnu prekretnicu u transformaciji u elektromobilnost za 120 godina staru tradicionalnu lokaciju. Ulaganja u troznamenkastim milijunskim iznosima jačaju Untertürkheim kao visokotehnološku lokaciju za pogonske tehnologije - jasna predanost radnoj snazi ​​i automobilskoj lokaciji Baden-Württemberga.

'Lokacija Stuttgart-Untertürkheim, sa svojim sjajnim timom, predstavlja priču o uspjehu Mercedes-Benza. S novim visokotehnološkim proizvodima spremnim na budućnost, lokacija je spremna za nastavak ove priče. Untertürkheim će nastaviti voziti Mercedes-Benz u pravom smislu riječi u električnom dobu, podupirući time svoju ulogu u globalnoj mreži proizvodnje pogonskih sklopova. Svim kolegama najtoplije čestitam ovu posebnu obljetnicu.' rekao je Jörg Burzer, član uprave Mercedes-Benz Group AG. Upravljanje proizvodnjom, kvalitetom i opskrbnim lancem.

'Već 120 godina naši zaposlenici svojom stručnošću, iskustvom i strašću oblikuju inovativnu snagu i napredak ove lokacije. Obljetnica i svi povezani događaji i proizvodi pokazuju sposobnost lokacije da se kontinuirano razvija. Zajedno oblikujemo budućnost mobilnosti.' rekao je Thomas Schulz, predsjednik Mercedes-Benz Drive Systems, voditelj proizvodnje pogonskih sklopova Mercedes-Benz Cars i voditelj pogona u tvornici Mercedes-Benz Untertürkheim.

'Ova obljetnica obilježava ne samo 120 godina izvanrednog inženjeringa i inovacija, već i neumornu predanost i strast naših zaposlenika. U ime radničkog vijeća želim zahvaliti našim kolegama i svima nam čestitati na ovom uspjehu.' rekao je Michael Häberle, predsjednik radničkog vijeća u tvornici Untertürkheim i zamjenik predsjednika glavnog radničkog vijeća Mercedes-Benz Group AG

Zaposlenici i njihove obitelji i prijatelji danas slave 120. godišnjicu tvornice Untertürkheim na zabavi za osoblje sa šarenim zabavnim programom u krugu tvornice. Ola Källenius, izvršni direktor Mercedes-Benz Group AG, i drugi članovi uprave, uključujući Jörga Burzera, člana Upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG, odgovornog za upravljanje proizvodnjom, kvalitetom i opskrbnim lancem, također će zajedno proslaviti ovaj poseban dan sa zaposlenicima. Tradicija i inovacija u središtu su brojnih otvorenih proizvodnih i razvojnih prostora te izložbenih prostora koje zaposlenici pripremaju za zaposlenike, a gostima nude uvid u povijest, sadašnjost i budućnost tradicionalne tvornice. Dan će završiti impresivnim laser showom.

  • +11
Tvornica Mercedes-Benz Stuttgart-Untertürkheim slavi 120. obljetnicu Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Mercedes-Benz Stuttgart-Untertürkheim danas i sutra

Tvornica Mercedes-Benz u Stuttgart-Untertürkheimu proteže se na nekoliko dijelova tvornice u dolini Neckar i prije nekog vremena postavila smjer e-mobilnosti. Tvornica već proizvodi fleksibilne pogonske sustave za potpuno električna i elektrificirana vozila. Untertürkheim je odgovoran za proizvodnju pogonskih komponenti. Ovdje se nalazi i kovačnica. Velik dio istraživanja i razvoja pogona na razini cijele grupe s testnom stazom za testiranje vozila i novi Mercedes-Benz eCampus također se nalazi na lokaciji tvornice u Untertürkheimu.

Ovdje se također nalazi središte za područje kombi vozila i njihovo istraživanje i razvoj. Untertürkheim je također sjedište Mercedes-Benz Grupe AG koncerna. Ukupno, više od 23.000 zaposlenika radi na lokaciji, uključujući njezine dijelove – oko 14.100 njih u proizvodnom okruženju. Počevši od ove godine, proizvodnja električnih pogonskih jedinica za potpuno električna Mercedes-Benz vozila započet će u tvornici Untertürkheim.

Visoko učinkoviti motori proizvode se u Bad Cannstattu. Proizvodnja pogonskih fleksibilnih osovina i ljevaonica nalaze se u Mettingenu. Od 2024. ovdje će se proizvoditi i dijelovi električnih pogonskih jedinica koji će se sastavljati u električne osovine. Proizvodnja mjenjača odvija se u tvornici Hedelfingen. Baterijski sustavi za potpuno električne modele EQS ​​i EQE također se proizvode ovdje od 2021. Ove godine će započeti i proizvodnja dijelova za elektromotorne pogone.

Fleksibilna proizvodnja nalazi se u Sirnau, a obuka u Brühlu. Od 2022. tvornica u Brühlu ima tvornicu baterija koja proizvodi sustave za Mercedes-Benz plug-in hibridne modele. Od 2022. vlastita proizvodna postrojenja Mercedes-Benza su CO₂ neutralna. Do 2030. godine planira se više od 70 posto energetskih potreba u proizvodnji pokriti obnovljivim energijama.

To se želi postići širenjem solarne i vjetroelektrane na lokacijama te sklapanjem daljnjih odgovarajućih ugovora o otkupu električne energije. Cilj svih proizvodnih pogona Mercedes-Benza u svijetu je da do 2039. rade sa 100 posto obnovljivom energijom.