SIGURNOST AUTOMOBILA

Volkswagen Passat zaradio pet zvjezdica na Euro NCAP-u: Izvrsni rezultati u sve četiri ocjenjivane kategorije

16.07.2024 u 09:14

Bionic
Reading

Novi Passat, koji je dostupan isključivo kao karavan, je jedan od najbolje ocijenjenih modela srednje veličine 2024. u ukupnom poretku neovisnog europskog tijela za testiranje

Novi VW Passat je dobio najveću ocjenu od pet zvjezdica u renomiranom programu zaštite potrošača Euro NCAP (European New Car Assessment Programme). Ovo vozilo čini jednim od najbolje ocijenjenih modela srednje veličine 2024. u ukupnom poretku neovisnog europskog tijela za testiranje. Poslije 2010. i 2014. potpuno novorazvijeni Passat također dobiva najveću nagradu Euro NCAP-a.

Sada u svojoj devetoj generaciji, priča o uspjehu Volkswagenovog najprodavanijeg Passata se nastavlja. Passat, koji je dostupan isključivo kao karavan, je impresionirao stručnjake Euro NCAP-a nizom važnih sigurnosnih inovacija. Procjena sigurnosti koju je proveo Euro NCAP, neovisni europski institut za zaštitu potrošača, pokriva četiri kategorije: Passat je postigao najbolji rezultat u kategoriji zaštite odraslih putnika s ocjenom od 93 posto.

Volkswagen Passat zaradio pet zvjezdica na Euro NCAP testiranjima Izvor: Promo fotografije / Autor: Euro NCAP

Također je postigao vrlo dobre rezultate u ostale tri kategorije: Zaštita djece u vozilu (87 posto), Ranjivi sudionici u prometu (83 posto) i Sigurnosna pomoć (80 posto).

Mnogi sustavi pomoći ugrađeni kao standard

Čak i na početnoj razini, Passat uključuje brojne sustave pomoći bez dodatnih troškova. To uključuje Side Assist (sustav promjene trake), Lane Assist (sustav za držanje trake), ACC stop & go (Adaptivni tempomat), funkcija kočenja nadolazećeg vozila prilikom skretanja, Park Distance Control (akustični i vizualni signali upozorenja ako postoje prepreke prednja ili stražnja područja), Rear View (sustav kamera za stražnji pogled) i dinamički prikaz prometnih znakova pomoću prednje kamere, kao i LED prednja i stražnja svjetla.

Sigurnost na prvom mjestu, iznutra i izvana. Posebno vrijedi istaknuti Autonomous Emergency Braking Front Assist s nadzorom pješaka i biciklista, koji povećava razinu zaštite ranjivih sudionika u prometu u slučaju prijetećeg sudara.

Unutar ograničenja sustava, sustav upozorenja pri izlasku može spriječiti putnika da otvori jedna od vrata kada se drugi sudionik u prometu (bicikl, motocikl, itd.) približava straga te dodatno izdaje zvučna i vizualna upozorenja.

  • +6
Volkswagen Passat zaradio pet zvjezdica na Euro NCAP-u Izvor: Promo fotografije / Autor: Euro NCAP

Druga važna tehnologija u Passatu je Car2X, koja vozilu omogućuje razmjenu informacija o lokalnim opasnostima s drugim vozilima i prometnom infrastrukturom.

Sigurnost djece

Passat je i poslovna klasa i svestrani obiteljski automobil. Kada je riječ o zaštiti putnika, velika se važnost pridaje sigurnosti djece. I u testovima frontalnog i bočnog sudara, utvrđeno je da Passat pruža vrlo dobru zaštitu za sve kritične dijelove tijela dviju dječjih lutki te je dobio maksimalnu ocjenu.

Od 2023. kriteriji testiranja Euro NCAP postali su još stroži: novi zahtjevi uključuju, na primjer, sposobnost otkrivanja djece ostavljene u automobilu – ovaj kriterij također ispunjava nova generacija Passata.

Bestseler, pogotovo kao imanje. U svojoj više od 50 godina dugoj povijesti, Passat je prodan više od 34 milijuna puta. U Europi je upravo karavanska verzija bila iznimno popularna tijekom godina, a Volkswagen sada nudi automobil samo kao karavan.

  • +38
VW Passat Variant Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

I to uživa veliki uspjeh: u Njemačkoj je Passat Variant bio na vrhu ljestvice u klasi srednje veličine 2023. godine, s 45.494 nove registracije.

Detaljan Euro NCAP test dostupan je na sljedećoj poveznici.