mišljenje čitatelja

[ANKETA] Zakon ide u raspravu, kavice i šoping vikendom pod upitnikom. Pitamo vas: Podržavate li zabranu rada nedjeljom?

18.10.2022 u 12:08

Bionic
Reading

Zabrana, odnosno regulacija rada nedjeljom i blagdana, koju predviđa Zakon o trgovini, još je prije više od godinu dana bila jedna od glavnih tema oko koje su se u Hrvatskoj lomila koplja. Zabranu, odnosno izmjenu Zakona o trgovini, podržali su građani, kao i sindikati, upozorivši na 'nedostojanstven rad u Hrvatskoj'. S druge strane poslodavci su bili podijeljeni, a velik dio njih digao je glas protiv takvih izmjena uslijed pandemije i smanjene gospodarske aktivnosti i rasta, a naposljetku je i Hrvatska gospodarska komora predložila da se odgodi primjena tih izmjena

U prosincu prošle godine bilo je jasno da nacrt prijedloga novog Zakona o trgovini ipak neće biti izglasan tako skoro niti će početi primjenjivati, premda je prošao javno savjetovanje 3. srpnja, a koje je zaključeno 1. kolovoza. Međutim izmjene Zakona o trgovini sad ponovno kreću u javnu raspravu, stoga smo u kratkoj anketi htjeli provjeriti podržavate li vi, naši čitatelji, zabranu rada nedjeljom.

Bilo je predviđeno da će trgovine moći raditi 16 nedjelja, od njih 55 u godini. 'Cilj zakona je da se nađe dobar balans između rada i obiteljskog života. Napravit ćemo određene iznimke, a broj nedjelja koji bi bio radan je 16 od 55, uz nekoliko iznimki za službe koje uobičajeno rade nedjeljom', rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković, te dodao da će svi koji rade nedjeljom biti adekvatno plaćeni, dok oni koji neće htjeti raditi nedjeljom 'ne smiju dobiti otkaz'.

Pritom je, podsjetimo, zabrana rada nedjeljom pala na Ustavnom sudu 2004., 2009. i 2020. godine, no lani su u Vladi RH ustvrdili da je novi prijedlog kvalitetniji. Ministar rada Josip Aladrović poručio je tada da 'žele zaštititi djelatnike u djelatnostima gdje su izloženi većem radu nedjeljom i blagdanima, a s druge strane omogućiti poslodavcima koji rade nedjeljom da prijelaz bude jednostavniji'.

'Nedjelja je u maloprodaji najmanje značajan dan u tjednu sa sedam posto ukupnog tjednog prometa, dok je u shopping centrima treći najznačajniji dan, no ne možemo se voditi isključivo maksimizacijom dobiti svih koji posluju na taj način, nego se moramo voditi kvalitetnim balansom očekivanja radnika i poslodavaca', rekao je lani Aladrović.

Trgovina, ilustracija Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Prošle godine su Vuk Vuković i njegova tvrtka Oraclum Intelligence Systems predstavili izračun potencijalnih učinaka zabrane rada trgovina nedjeljom u Hrvatskoj. 'Zabrana rada trgovina nedjeljom smanjit će plaće u trgovini za četiri posto, za 0,5 posto srozat će BDP, izazvati otkaze i ugroziti opstanak malih trgovina', predstavili su između ostalog u izračunu.