ZAGREBAČKA BURZA

Blagi porast CROBEX-a nakon sedam dana pada, Podravka najlikvidnija

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je u srijedu imalo mješovite performanse, gdje su dionički indeksi zaključili dan na suprotnim stranama. Indeks CROBEX je nakon sedam dana pada zabilježio porast od blagih 0,03 posto te je zaključio dan na 1.689,76 bodova, dok je uži indeks CROBEX10 kliznuo 0,1 posto u crveni teritorij. Sektorski gledano, najviše je izgubio indeks transportnog sektora s padom od 1 posto, dok su dobitnike predvodili indeksi građevinskog i turističkog sektora, koji su porasli 1,4 posto i 1 posto.

Ukupna likvidnost ojačala je u odnosu na prethodna dva dana te je iznosila oko 12,1 milijun kuna, pri čemu su četiri izdanja prikupila milijunske promete. Najlikvidnija je bila dionica Podravke, koja je na 4,1 milijun kuna prometa ojačala blagih 0,2 posto. Aktivna je bila i dionica Valamar Riviere s prometom od 2,4 milijuna kuna prometa i rastom cijene od 0,9 posto, a slijedi je dionica Vajde koja je uknjižila 2,1 milijun kuna prometa te zaključila uz nepromijenjenu cijenu. Među milijunaše se još ugurala povlaštena dionica Adrisa, koja je na 1,3 milijuna kuna prometa zabilježila pad cijene od 0,5 posto.

Titula gubitnika dana ide dionici Optima Telekoma, koja je na 44 tisuće kuna prometa potonula 4,7 posto. U stopu je prati dionica Đure Đakovića, koja je na 87 tisuća kuna prometa oslabila 4,3 posto. Među gubitnicima valja još izdvojiti dionice Jadranskog naftovoda, Zvijezde i Lošinjske plovidbe, koje su zabilježile padove cijena od 3,7 posto, 3,1 posto i 2,2 posto.

Na strani dobitnika, prvo ime je dionica Viadukta sa skokom cijene od 6,5 posto na gotovo 140 tisuća kuna prometa. Znatnije poraste ostvarile su još dionice Zagrebačke banke i Dalekovoda, koje su ojačale 3,2 posto i 2 posto.

Dobitnik dana: Viadukt

+6,50%

220,00

Gubitnik dana: Optima Telekom

-4,71%

1,62

CROBEX

+0,03%

1.689,76

Više o kretanjima na trištu kapitala možete saznati OVDJE