Poljoprivrednici reagirali

Dabro dobio jasnu poruku: 'Nužno je uspostaviti bolju suradnju'

14.10.2024 u 10:41

Bionic
Reading

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) traži aktivaciju sredstava iz Europskog kriznog fonda za hrvatske poljoprivrednike pogođene klimatskim promjenama, posebice sušom i tučom, izvijestili su u ponedjeljak iz HPK te također pozvali ministra poljoprivrede Josipa Dabru na bolju suradnju s poljoprivrednicima

Podsjećaju kako su nedavno uputili dopis potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipu Dabri u kojem se traži da Ministarstvo poljoprivrede zatraži od Europske komisije (EK) financijsku pomoć iz europskih financijskih rezervi, za hrvatske poljoprivrednike čije su proizvodnje tijekom ljeta bile suočene s iznimno nepovoljnim klimatskim uvjetima, uključujući sušu i tuču, te imaju veliku štetu na usjevima i proizvodnji.

S obzirom na to da se Hrvatska suočava s iznimno nepovoljnim klimatskim uvjetima, uključujući sušu i tuču, HPK je zatražio da se sredstva iz robnih rezervi osiguraju i za Hrvatsku. "Naša poljoprivreda doživjela je značajne gubitke, a prve procjene govore da štete uzrokovane sušom prelaze 130 milijuna eura, dok štete od tuče sigurno nadmašuju 10 milijuna eura", kažu u HPK-u.

Napominju kako je zahtjev hrvatskih poljoprivrednika upućen nakon odluke EK-a prema kojoj će biti mobilizirano 119,7 milijuna eura iz poljoprivrednih rezervi za potporu poljoprivrednicima u Bugarskoj, Njemačkoj, Estoniji, Italiji i Rumunjskoj.

"U ovoj teškoj situaciji, HPK je apelirala na ministra da se izbori za potrebnu potporu koja će omogućiti i našim poljoprivrednicima obnovu proizvodnje i prevladavanje izazova s kojima se suočavaju", izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Navodi kako države članice imaju mogućnost nadopuniti iznose dodijeljene od EK-a do 200 posto iz nacionalnih sredstava, što bi Hrvatskoj moglo omogućiti dodatnu pomoć za poljoprivrednike.

Poziv na bolju suradnju

Iz Komore su pozvali i ministra Dabru na "bolju suradnju s poljoprivrednicima". Traže i da se Ministarstvo očituje o brojnim HPK-ovim dopisima, a na koje, kako tvrde, i dalje nema odgovora.

HPK naime u ime poljoprivrednih proizvođača traži očitovanje o nizu dopisa i zahtjeva za sastanke koji su upućeni u posljednja dva mjeseca, vezanih za probleme brojnih sektora poljoprivredne proizvodnje.

"Molimo ministra i njegove suradnike da se očituju na brojne molbe i dopise koje smo posljednja dva mjeseca uputili prema Ministarstvu poljoprivrede", istaknuli su iz Komore napominjući kako na žalost do sada nisu primili odgovore na većinu svojih zahtjeva.

A gdje su potpore?

Tvrde da to otežava njihove aktivnosti i sprječava ostvarenje ciljeva hrvatske poljoprivrede te otežava rad i poslovanje poljoprivrede kao strateške grane hrvatskog gospodarstva.

"Svjesni smo izazova s kojima se suočavate, no smatramo da je nužno uspostaviti otvoreniji dijalog i bolju suradnju između Ministarstva i Komore te ubrzati rješavanje naših problema", kazali su iz HPK-a.

Ističu kako poljoprivredna zajednica želi i treba promjene koje će doprinijeti razvoju održive poljoprivrede te omogućiti poljoprivrednicima bolje uvjete poslovanja. Samo je zajedničkim djelovanjem moguće postići konkretne pomake i rješenja koja su potrebna, mišljenja su u Komori.

Stoga pozivaju Dabru na "konstruktivan razgovor" odgovor na brojne zahtjeve HPK u što kraćem roku. Iz HPK podsjećaju kako su među ostalim tražili sastanak o isplati preostalih potpora, štetama u proizvodnji purana uslijed ptičje gripe, a poslan je i zahtjev za sastanak sa svinjogojcima. kao i onaj o utjecaju klime i štetama itd.