TOm wagner

Direktor Knightheada: Da nismo uskočili, Agrokor bi bio likvidiran

21.10.2017 u 15:25

Bionic
Reading

Ubrzo nakon što je Agrokor dobio izvanrednu upravu, na scenu je stupio američki fond Knighthead Capital Management i neizravno postao jedan od najvažnijih igrača u saniranju koncerna. Jedan od direktora tog fonda kaže: da mi nismo uskočili Agrokor bi bio likvidiran

Do danas nisu prestali prijepori o kontroverznoj ulozi Knigtheada u Agrokoru, pri čemu se najčešće mogu čuti optužbe da je riječ o starim poznanstvima koja su urodila dogovorom o budućem poslu i dobroj zaradi.

Najnoviji povod tome dao je sam izvanredni povjerenik Ante Ramljak, koji je rekao da se s predstavnikom Knigtheada susreo nekoliko dana prije dolaska u Agrokor.

Na sva ta pitanja Jutarnji list pokušao je dobiti odgovore od Toma Wagnera, suosnivača i jednog od voditelja portfelja u Knightheadu. Prije osnivanja Knightheada, Wagner je bio zaposlen u Goldman Sachsu kao direktor odjela za rizična ulaganja s visokim prinosima, a prethodno je radio u banci Credit Suisse First Boston kao broker za trgovanje s visokim prinosima te kao analitičar za posebne situacije.

On kaže kako prije 30. ožujka nije postojalo nikakvo poznatstvo s Ramljakom, a on se sastao s njim i nizom drugih hrvatskih financijaša. Nisu raspravljali lex Agrokor, dodaje. 

'Knighthead je počeo kupovati obveznice Agrokora u siječnju 2017. godine po cijenama od 85 do 90 centi za dolar, a tijekom ožujka već smo bili najveći imatelji obveznica Agrokora, što smo i ostali do primjene lex Agrokor. Da smo znali za netočnosti u financijskim izvješćima i potrebu za materijalnim prilagodbama, ne bismo kupili obveznice', dodaje i zaključuje da u Agrokor nije došlo do roll-up kreditiranja ne bi bilo ni spasa od likvidacije.

  • +43
Sva lica Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Upitan s koliko je novca sudjelovao u roll-upu, Wagner je rekao kako je cijela tranša imatelja obveznica iznosila je 150 milijuna eura, a Knighthead je bio jedan od 19 ulagača u obveznice koji su sudjelovali u ovom dijelu transakcije. V

'Važno je napomenuti da je Knighthead jamčio financiranje ukupnih sredstava i stavio to na raspolaganje svim zainteresiranim stranama. To znači da bi Knighthead financirao i cjelokupni kredit u slučaju da ostale zainteresirane strane nisu odlučile sudjelovati', poručio je uz opasku kako misli da bi Agrokor trebao ostati cjelovita tvrtka. 

Cijeli intervju pročitajte OVDJE