prerizično je

Europa okrenula leđa Ukrajini: Više nitko ne koristi golema skladišta plina

13.08.2024 u 17:42

Bionic
Reading

Europski trgovci plinom ovoga ljeta koriste samo djelić golemih ukrajinskih skladišta, uslijed ruskih napada koji su povećali rizike i uskratili ratom pogođenoj zemlji prijeko potrebne prihode od transporta tog energenta

Ukrajina ima najveća podzemna skladišta u Europi, a prošle godine je europskim tvrtkama pružila dragocjen prostor za pohranu viška plina uoči zime.

Međutim, nakon što je ruska ofenziva u proljeće ciljala ukrajinsku energetsku infrastrukturu, uključujući stanice za skladištenje plina, europske količine u lipnju i srpnju pale su na samo desetinu količina pohranjenih u istom razdoblju prošle godine.

'Uporni ruski napadi na ukrajinska skladišta plina povećavaju rizik skladištenja', izjavio je za Financial Times Marco Saalfrank, voditelj trgovanja energijom za Europu u tvrtki Axpo.

Skladišni kapaciteti u Europskoj uniji mogu primiti maksimalno oko 100 milijardi kubičnih metara prirodnog plina, dok godišnja potražnja u bloku iznosi između 350 i 500 milijardi kubičnih metara, ovisno o vremenskim uvjetima i drugim čimbenicima.

Ukrajina je prošle godine ponudila dodatnih 10 milijardi kubičnih metara skladišnog kapaciteta, a europske tvrtke su pohranile više od dvije milijarde kubika uoči zimskih mjeseci.

No ove godine je bilo malo ubrizgavanja plina, čak i uz to što su skladišta u EU popunjena na 86 posto, što je njihova najviša razina ove godine, prema podacima organizacije Gas Infrastructure Europe.

  • +5
Ukrajina nastavlja napade na Rusiju Izvor: Profimedia / Autor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Europske tvrtke poslale su samo 67 milijuna kubika plina u Ukrajinu u lipnju i srpnju, u usporedbi sa više od 700 milijuna kubičnih metara u istim mjesecima prošle godine, prema podacima tvrtke Argus.

Iako su stvarni spremnici plina smješteni duboko pod zemljom, čime su zaštićeni od napada, oštećenja nadzemnih objekata za crpljenje plina predstavljaju značajan rizik zbog kojeg su trgovci zabrinuti.

'Glavni problem nije gubitak plina, već nemogućnost povlačenja kada to bude potrebno', rekao je Saalfrank iz Axpo-a.

Ukrajina je zainteresirana da europski trgovci nastave koristiti njezinu plinsku infrastrukturu, djelomično zato što donosi prihode njezinoj ratom pogođenoj ekonomiji.

Međutim, 'ako se ne uvedu dodatni poticaji za skladištenje plina u Ukrajini, teško je vidjeti kako će se europski trgovci vratiti', izjavila je Natasha Fielding, voditeljica europskog određivanja cijena plina u tvrtki Argus.

  • +8
Raketni napad na Ukrajinu Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Europska unija je prošle godine razgovarala s bankama o osiguranju kojim bi se pokrili rizici skladištenja plina u Ukrajini, no ti su pregovori prestali. Visoki dužnosnik EU izjavio je kako su pojačani ruski napadi otežali takva razmatranja.

Prošlogodišnje razlike u cijenama također su gotovo nestale. Akumulacija plina u ukrajinskim skladištima ubrzava se tijekom ljetnih mjeseci, kada su cijene plina niže u usporedbi s drugim sezonama. Trgovci prodaju plin kada cijene porastu, obično tijekom zimskih mjeseci, u sezoni grijanja.

Prošle godine razlika u cijeni je često bila iznad 20 eura po megavatsatu tijekom ljeta, ali ove godine iznosila je samo oko pet eura po megavatsatu. 'Razlike u cijenama nisu dovoljno atraktivne da bi opravdale rizik ubrizgavanja plina u ratnu zonu', rekao je Saalfrank iz Axpo-a.