ŠARENI REZULTATI

Evo kako su poslovale Agrokorove kompanije na burzi

01.03.2017 u 12:16

Bionic
Reading

Među tvrtkama iz sastava koncerna Agrokor čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi lani su pozitivno poslovale Jamnica, Ledo i Zvijezda, dok su Tisak, Belje, PIK Vinkovci i Vupik isto razdoblje završili u minusu

Sedam Agrokorovih kompanija uvrštenih na Zagrebačkoj burzi u prošloj je godini ostvarilo 11,3 milijarde kuna poslovnih prihoda što je 1,56 posto više nego godinu ranije. Istovremeno, ukupna dobit im je prasla 3,59 posto na 509,8 milijuna kuna. Tri vodeće prehrambene kompanije – Jamnica, Ledo i Zvijezda bilježe blagi rast prihoda, uz osjetan rast dobiti. S druge strane, poljoprivredni kominati Belje, Vupik i PIK Vinkovci zbirno su povećali prihode za 4,5 posto, ali i dalje posluju s gubicima. Međutim, njihovi gubici su značajno smanjeni u odnosu na 2015. godinu.

Rezultati Agrokorovih perjanica posebno su zanimljivi zbog situacije u kojoj se njegova tvrtka nalazi: pao im je kreditni rejting, nisu uspjeli refinancirati pojedine kredite zbog čega su se raširile glasine o problemima u Todorićevom poslovom carstvu. Kakvo je zaista stanje u Agrokoru tportal je objasnio u velikoj analizi objavljenoj krajem siječnja. 

Agrokorova 'zlatna koka' Jamnica, na koju je oko bacila Coca Cola, nastavila je s pozitivnim trendovima.  U 2016. ostvarila je neto dobit u iznosu od 305,5 milijuna kuna, što je za 10,2 posto više nego u 2015. Prihodi od prodaje su iznosili 2,86 milijardi kuna, što je porast za 3,4 posto u odnosu na godinu ranije.

Ledo grupa je lani ostvarila konsolidiranu neto dobit od 287,2 milijuna kuna, što je za 7,65 posto više od dobiti iz 2015. Grupa, koja uz matičnu kompaniju obuhvaća i Ledove tvrtke u Srbiji (Frikom i Agkor), BiH, Crnoj Gori, Mađarskoj, Sloveniji, Makedoniji (Frikom Beograd), na Kosovu te u Daruvaru (Irida), ostvarila je prihode od prodaje od 2,32 milijardi kuna, što je za 1,82 posto više 2015.

Iz Leda ističu da je rast prihoda ostvaren u oba proizvodna segmenta - sladoledima i smrznutoj hrani. Unutar grupacije sladoleda, najveći rast prihoda ostvaren je u kategoriji impulsnog sladoleda dok su unutar grupe smrznute hrane najveći rast ostvarile kategorije gotova jela, meso, povrće i voće te tijesto.

Agrokorovoj tvornici jestivog ulja Zvijezda prihodi od prodaje pali su 2 posto na 886 milijuna kuna, najvećim dijelom zbog nižih prodajnih cijena ulja. Zahvaljujući smanjenju zaliha i nižiim financijskim rashodima Zvijezda je zabilježila rast dobiti od od 23,5 posto na 30,2 milijuna kuna.

U 2016. Grupa je investirala 46 milijuna kuna, a najznačajnija ulaganja bila su u nove linije za proizvodnju margarina i ketchupa.

Neugodno je iznenadio Tisak, druga po veličini Todorićeva kompanija na burzi, kao je pretrpjela gubitak od 46,1 milijun kuna dok je godinu ranije ostvario dobit od 11,7 milijuna kuna. Na gubitak je utjecao snažan pad prihoda od prodaje od čak 9,1 posto u zadnjem tromjesečju.

Belje, najveća Agrokorova poljoprivredna kompanije lani je zabilježila stagnaciju prihoda, ali je uspjela gotovo prepoloviti gubitak. Za razliku od 2015. kada je on iznosio 62,5 milijuna kuna, lani je smanjen na 34 milijuna kuna.

Vukovarski Vupik je, pak, u 2016. ostvario gubitak od 31,2 milijuna kuna, što je povećanje gubitka u odnosu na godinu ranije kada je iznosio 20,8 milijuna kuna. Ukupni prihodi Vupika su iznosili 420,6 milijuna kuna i veći su 0,38 posto. Poslovni prihodi su u odnosu na 2015. povećani za 1,3 posto, na 419,2 milijuna kuna, a rezultat su prodaje poljoprivrednih i stočarskih proizvoda.

Ukupni rashodi Vupika povećani su u odnosu na 2015. godinu za 2,7 posto, na 451,8 milijuna kuna. Rast bilježe i poslovni rashodi, za 4,7 posto, na 422 milijuna kuna, a rezultat su povećanja cijena svih materijalnih ulaganja u ratarsku, povrtlarsku i stočarsku proizvodnju, kao i proizvodnju vina.  U 2016. godini nastavljena su ulaganja u proizvodnju, ponajviše u stočarsku, ratarsku i povrtlarsku, radi povećanja proizvodnih kapaciteta te poboljšanja i održavanja efikasnosti postojećih proizvodnji.