pandemija koronavirusa

Kineski izvoz porastao u travnju

07.05.2020 u 11:19

Bionic
Reading

Kineski izvoz porastao je u travnju 3,5 posto dok je uvoz potonuo 14,2 posto, pokazali su službeni podaci objavljeni u četvrtak, skicirajući neujednačen oporavak azijskog diva od posljedica pandemije koronavirusa

Rast izvoza nadmašio je očekivanja analitičara i signalizirao promjenu trenda nakon oštrog, 6,6-postotnog pada u ožujku i urušavanja isporuka u inozemstvo u prva dva ovogodišnja mjeseca, za čak 17,2 posto.

Istodobno je i pad uvoza u travnju bio veći nego što su analitičari očekivali. U ožujku smanjen je samo 0,9 a u prva dva ovogodišnja mjeseca četiri posto.

U razdoblju od siječnja do travnja izvoz je smanjen devet a uvoz 5,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Proteklih tjedana otvorena je većina tvornica i poduzeća širom Kine sukladno signalima iz vlade da je pandemija suzbijena.

Gospodarstvo je pretrpjelo tešku štetu u prvom tromjesečju, koja se očitovala u padu aktivnosti za 6,8 ​​posto, prvom otkada su vlasti 1992. godine počele objavljivati tromjesečna izvješća. Vlada bi trebala objaviti ciljanu stopu gospodarskog rasta na godišnjem zasjedanju Kongresa koje bi trebalo početi 22. svibnja.