PRILIKA

Kinezi bi u Slavoniji ulagali u obrazovanje, promet i poljoprivredu

18.10.2016 u 14:01

Bionic
Reading

Obrazovanje, prometna infrastruktura i poljoprivreda zanima Kineze iz grada Huagganga, na obali Tihog oceana koji ima gotovo dvostruko više stanovnika od Hrvatske, točnije oko 7,1 milijun, kada je u pitanju povezivanje i gospodarska suradnja s Osijekom

U grad na Dravi koji broji nešto manje od 110.000 stanovnika još početkom ovoga ljeta stiglo je pismo iz toga višemilijunskog kineskog grada koje je poslala Udruga za promociju kulture, trgovine i ulaganja Kine u zemlje Srednje Istočne Europe. Cilj im je povezivanje Kine i Hrvatske, poticanje razmjene studenata, pomoć Kinezima koji žive u Hrvatskoj te gospodarska suradnja.

Osječani su Kineze proveli kroz Zračnu i riječnu luku, Industrijsku zonu Nemetin te im predstavili svoje potencijale.

'Ovo je prvi razgovor kako bismo vidjeli koji su našikapaciteti i što im možemo ponuditi. Nakon toga ćemo vidjeti što mogu oni.Zanimljivi smo im kao vrata Europe i članica Europske unije. Prvi je koraksuradnje protokol kojim se utvrđuju namjere obje strane', rekao je osječkigradonačelnik Ivan Vrkić koji je Kineze doveo na Zračnu luku Osijek (ZLO).

U Huanggangu koji se nalazi u pokrajini Hubei, a poznat jepo proizvodnji hrane i pića, tekstila, ali i građevini, mehanotronici tefarmaceutici, pokazali su interes za Osijekom. U grad su stigli u svojemnajboljem sastavu koji je predvodio zamjenik gradonačelnika Huangganga WangZhihuai te direktor Državne komisije za upravljanje imovinom i administracijomXia Cun'an i direktor Ureda za investicije grada Huangganga Hu Kai. S njima suna krajnji istok Hrvatske doputovali i predstavnici građevinskih tvrtaka ionih koji se bave prodajom strojeva i alata, proizvodnjom auto dijelova tekamena te prodajom helikoptera i njihovih dijelova.

'Obići ćemo zračnu i riječnu luku. Razgovarat ćemo iodlučiti. Zainteresirani smo i za područje poljoprivrede i obrazovanja. Nadamose uspješnoj suradnji koja će rezultirati obostranim investicijama', rekao jeWang Zhihuai, zamjenik gradonačelnika kineskog Huangganga koji do sada nije imaonikakvu suradnju s Hrvatskom. Napomenuo je kako na njihovu području ima preko200 stranih tvrtaka te stotinu joint venturea na čemu temelje svoje bogatoiskustvo, što smatraju važnim i za buduću suradnju s Osječanima.

406180,302308,319566,409584