(NE)OPRAVDANA SAMOHVALA

Maras: Uspjeli smo izvući zemlju iz recesije

05.02.2015 u 15:01

Bionic
Reading

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, komentirajući najnovije prognoze Europske komisije (EK) o rastu hrvatskoga gospodarstva u 2015., istaknuo je da je bitno da Hrvatska nakon šest godina izlazi iz recesije

Naglasio je da i ove procjene EK pokazuju da je Vlada neke svari u protekle tri godine mandata radila dobro. 'I svi pokazatelji - od rasta osobne potrošnje, izvoza i proizvodnje - su pozitivni i s te strane mogu reći da sam zadovoljan da smo uspjeli Hrvatsku izvući iz recesije', rekao je Maras. Očekuje i da bi u posljednjem tromjesečju 2014. hrvatski BDP mogao biti u plusu.

Ministar financija Boris Lalovac, komentirajući najnovije procjene EK, rekao je da je bitno da se trendovi u gospodarstvu počinju mijenjati. 'Vidite da radimo i na rasterećenju građana oprostom dugova i drugim mjerama povećanja osobnog dohotka i nadam se da će se te mjere početi i vraćati kroz određeni dio potrošnje. Na potrošnju će svakako utjecati i niže cijene energenata i određene druge robe široke potrošnje. Ne treba imati neka golema očekivanja ili nekakve iluzije, meni je bitno da se trendovi počinju pomalo mijenjati', izjavio je Lalovac novinarima nakon sjednice Vlade.

Na novinarski upit hoće li se i u ovoj godini mijenjati porezna politika, s obzirom na to da bi njezine česte promjene mogle biti zamjerka EK, Lalovac je kazao da će se porezni sustav mijenjati onoliko koliko ide u korist građanima i poduzetnicima. 'Pokušavamo činiti sve da se potakne gospodarska aktivnost, da se vrati dio optimizma i potrošnje i mijenjat ćemo ih onoliko puta koliko je potrebno da se građanima omogući povećavanje kućnog budžeta', izjavio je Lalovac.