NAVIKE HRVATA

Međunarodni je dan kave, evo koliko je se popije samo na benzinskim crpkama

01.10.2024 u 14:57

Bionic
Reading

Kultura ispijanja kave Hrvatima nije strana, a pritom čak ni doba dana ne igra preveliku ulogu. Kaa je toliko popularna i kod nas i u svijetu da ima i svoj dan. Međunarodni dan kave obilježava se 1. listopada već 15 godina na inicijativu Svjetske organizacije kave (ICO). Tim povodom Ina je istražila koliko se u Hrvatskoj konzumira kava, prema podacima s Ininih maloprodajnih mjesta

U prvih devet mjeseci 2024. godine u Fresh Corneru je prodano više od 6,6 milijuna šalica kave. Na dnevnoj razini se proda gotovo 25.000 šalica kave, a najprodavanija je kava s mlijekom.

S obzirom na to da je INA dio MOL Grupe, objavljeni su podatci i o navikama susjedne Mađarske, ali i o stanovnicima drugih zemljama u kojima je MOL Grupa prisutna. U Mađarskoj i Srbiji najprodavaniji je espresso, a Slovenci najviše uživaju u kavi s mlijekom. Poljaci također vole kavu s mlijekom, dok je u Češkoj najpopularniji caffe latte.

U prvih devet mjeseci ove godine, MOL Grupa je prodala više od 45 milijuna šalica kave, što bi značilo da se svake minute proda više od 120 šalica kave, priopćili su iz Ine.