Ljudi možda troše više novaca kupujući te proizvode, misleći da su zdraviji i bolji za planet, međutim statistički podaci koje su u ponedjeljak objavili lokalni švicarski mediji pokazali su da je 17 od 25 ispitanih švicarskih proizvođača neutemeljeno obilježavalo svoje prehrambene proizvode oznakom 'organsko'
Testiranje provedeno 2008. uključivalo je mliječne proizvode, povrće i pekarske proizvode u kantonu Aargau na sjeveru Švicarske, značajnoj poljoprivrednoj regiji.
Ured za zaštitu potrošača kantona također je provjerio restorane koji su tvrdili da serviraju jela s organskim sastojcima.
Ured smatra da je većina netočnih oznaka rezultat 'neupućenosti' što 'organski' proizvodi smiju sadržavati.
Većina netočno označenih proizvoda sadržavala je tragove aditiva ili dezinfekcijskih sredstava, iako su proizvođači vjerojatno mislili da su udovoljili prilično visokim standardima koje je postavio Suisse Bio, udruženje organskih uzgajivača.
Istraživanje iz 2007., provedeno u zapadnom dijelu Švicarske, pokazalo je bolje rezultate, izvijestila je švicarska novinska agencija ATS.
Tada je 88 posto proizvoda ili 50 od 57 testiranih, bilo u skladu sa standardima za oznaku 'organsko' koju su nosili i nije sadržavalo tragove sintetičkih kemikalija.