korisno za znati

Mogu li umirovljenici otvoriti obrt ili tvrtku? Evo kakva je procedura

24.06.2024 u 08:57

Bionic
Reading

Neki umirovljenici rade jer moraju, dok neki jer žele. Upravo potonji u mirovini možda žele otvoriti obrt ili firmu, a ovdje je važno znati nekoliko stvari

Ipak, u potonjem slučaju će im mirovina biti stavljena u mirovanje, sve dok rade na puno radno vrijeme i prijavljeni su u obvezno osiguranje, piše mirovina.hr.

Firmu ili obrt mogu otvoriti osobe svih dobnih skupina. Tako i oni u mirovini mogu stvoriti svoj posao iz nule, ali prije toga trebaju znati nekoliko stvari. Prije svega, kada umirovljenik obavlja djelatnost za koju je propisano obvezno osiguranje, mora se ponovno prijaviti u osiguranje i plaćati doprinose, kako se navodi u Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Ovo ujedno znači i da će se u periodu kada umirovljenik ima svoj obrt ili firmu, u kojoj radi na puno radno vrijeme, obustaviti i isplata mirovine. Njihova će mirovina biti stavljena u mirovanje, a ponovno će se isplaćivati nakon prestanka osiguranja. Umirovljenici koji imaju obrt trenutno ne mogu raditi na pola radnog vremena, o čemu su već pisali na portalu mirovina.hr.

Ipak, umirovljenici koji rade na pola radnog vremena, a nemaju svoj obrt ili firmu, dobivaju i mirovinu. Treba imati na umu da dodatni trošak može biti ako iznos mirovine bude veći od 560 eura. Tako u našoj zemlji porez na mirovinu plaća čak 35 posto umirovljenika. Riječ je o gotovo 364.000 korisnika, kako su nam za ovaj tekst otkrili iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

sve osim nogometa

Učitavanje...