što se zbiva

Moskva gomila milijarde dolara, ali jedne valute im kronično nedostaje

16.08.2024 u 23:15

Bionic
Reading

Ruske tvrtke bilježe ogroman porast količine gotovine koja se ove godine gomila u inozemstvu, dok prijetnja sekundarnim financijskim sankcijama iz SAD-a uzrokuje sve veća kašnjenja u međunarodnoj trgovini.

Strana financijska imovina povećana je za gotovo 45 milijardi američkih dolara u prvih sedam mjeseci, u usporedbi s porastom od 21 milijardu američkih dolara u istom razdoblju prošle godine, prema podacima Ruske središnje banke objavljenim u utorak. Iako je dio toga investicija u inozemstvo, porast je uglavnom rezultat gomilanja potraživanja ruskih tvrtki zbog poteškoća s međunarodnim plaćanjima, navodi središnja banka.

Najnoviji američki napori da ograniče sposobnost Kremlja da financira rat protiv Ukrajine povećali su rizik od sekundarnih sankcija čak i za lokalne banke u zemljama koje trguju s Rusijom, što dovelo do duljih kašnjenja i većih prekida u plaćanjima ključnih partnera, uključujući Kinu i Tursku.

'To je nova stvarnost,' rekla je Sofya Donets, ekonomistica u T-Investments, piše Bloomberg.

'Banke su oduvijek imale depozite u stranim bankama i obrnuto. U velikoj mjeri uvijek je bila riječ o recipročnim obračunima, bilo je potrebno držati ih jedne kod drugih. Sada je to poprimilo novi oblik koji odražava trgovinsku aktivnost - dug'.

Kašnjenja u namirenjima između ruskih uvoznika i izvoznika te njihovih stranih partnera nisu uzrokovala kolaps trgovine, ali smanjuju likvidnost', smatra Alex Isakov, ekonomist u ruskom u Bloomberg Economicsu. Ruske korporacije moraju dulje čekati na novac za svoj izvoz i unaprijed plaćati za uvoz, što zapravo znači prisilno kreditiranje, dodao je.

'Prisilno financiranje trgovine znači da je čvrsta valuta rjeđa i skuplja'.

Ruske banke suočavaju se s manjkom juana, glavne strane valute za vanjsku trgovinu zemlje danas, što je povećalo troškove jer se kineske banke sve više boje biti kažnjene od strane SAD-a zbog neizravnog financiranja ruskog ratnog stroja.

Ruski izvoz ostao je stabilan na 239 milijardi američkih dolara u prvih sedam mjeseci, dok je uvoz smanjen za 8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 163 milijarde američkih dolara, pokazuju podaci. Sankcije koje su SAD uvele ruskoj financijskoj infrastrukturi u lipnju još nisu usporile uvoz, uključujući iz Kine, koji je u srpnju porastao u odnosu na prethodni mjesec.

Strana imovina povećana je za 4,7 milijardi američkih dolara prošlog mjeseca, te za pet milijardi dolara u lipnju, prema podacima središnje banke. Podaci pokazuju povećanje, a ne ukupni iznos.

'Ovo je doista novi čimbenik, i vjerojatno značajan, ali to nije jedina priča o odljevima,' rekla je Donets, objašnjavajući da čeka detaljne podatke za drugo tromjesečje kako bi shvatila širu sliku. Za sada, rekla je, kreatori politike pokušavaju umiriti zabrinutost da kapital napušta zemlju.

'Ruska središnja banka želi nam dati do znanja da tih 45 milijardi američkih dolara strane imovine nije pravi odljev kapitala,' rekla je.