MINISTAR O NEZAPOSLENOSTI

Mrsić: Kao da me pitate hoće li na Novu godinu padati kiša

05.11.2012 u 16:51

Bionic
Reading

Kako već godinama više radnih mjesta gubimo nego što ih otvaramo, država mora preuzeti aktivnu ulogu u rješavanju tog problema. Projekcija što će se događati i koliko je nezahvalna, to je isto kao da me pitate da li će na Novu godinu padati kiša, izjavio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Upravo tome služe mjere aktivne politike zapošljavanja. Izmjenama koje stupaju na snagu 8. studenog mjere su poboljšane, i na snazi će biti sve do ulaska Hrvatske u EU.

Hrvatski zavod za zapošljavanje slavi pak 106. rođendan uz 331.120 nezaposlenih. Posla ni za lijek. Mjerama aktivne politike zapošljavanja ove godine koristi se oko 38 tisuća ljudi. Najviše kroz javne radove te rad bez radnog odnosa, za 1600 kuna na mjesec. Vlada tako pokušava zaustaviti brojčanik nezaposlenosti. Već godinama više radnih mjesta gubimo nego što otvaramo.

I sindikatima je teško dati dugoročnu prognozu, no zasad u bolje sutra ne vjeruju.

Industrijska proizvodnja pada, potražnja pada, samim tim pada potrošnja, time se zatvaraju radna mjesta, mi smo u neprekidnoj spirali, to čak ni nikakve aktivne mjere politike zapošljavanja neće uspjeti pomaknuti s mjesta, bez da se počnu stvarati uvjeti za otvaranje novih, rekao je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

No ministar bolje dane najavljuje već za drugu polovicu 2013. Očekuje otvaranje radnih mjesta. A mjere aktivne politike zapošljavanja nastavit će se sve do ulaska u EU.

Ove godine smo odvojili 27 posto više nego prošle godine, oko 378 milijuna, nadam se da ćemo za sljedeću godinu imati isto ili više. Prije donošenja proračuna ne bih licitirao brojkom, rekao je Mrsić.