WALL STREET

Najveći četverodnevni skok od Velike depresije

27.11.2008 u 10:46

Bionic
Reading

U srijedu su na Wall Streetu, već četvrti dan zaredom, cijene dionica porasle, zahvaljujući rastu cijena nafte i nadi ulagača da će američka vlada ipak pomoći automobilskom sektoru.

Dow Jones indeks porastao je 2,91 posto, na 8.726 bodova, dok je S&P 500 indeks skočio 3,53 posto, na 887 bodova. Nasdaq indeks je, pak, porastao 4,6 posto, na 1.532 boda. U posljednja četiri trgovinska dana DJIA je porastao 15,6, a S&P indeks 18 posto, što je njihov najveći četverodnevni skok od Velike depresije 1930-ih godina.

Rast cijena dionica uslijedio je nakon izjave novoizabranog predsjednika SAD-a Baracka Obame kako će program za borbu protiv gospodarske krize početi provoditi čim stupi u svoj novi ured. Predstavivši još nekoliko članova svog ekonomskog tima, među kojima i bivšeg predsjednika Feda Paula Volckera, Obama je press konferenciju završio riječima da 'pomoć stiže'

To je ohrabrilo ulagače, jer i posljednji potezi Feda i ministarstva financija, među kojima spašavanje Citigroupa i ubrizgavanje 800 milijardi dolara na financijska tržišta kako bi se normaliziralo kreditiranje, pokazuju da država čini sve što može u borbi protiv recesije. Stoga se ulagači nadaju da će vlasti pomoći i automobilskoj industriji. Zahvaljujući tome, cijena dionice General Motorsa skočila je više od 35 posto, a poskupile su i dionice drugih proizvođača automobila. Skok terminske cijene nafte s 51 na 54 dolara po barelu potaknuo je, pak, energetski sektor. Cijene dionica Exxon Mobila i Chevrona porasle su oko 4 posto.

Nakon snažnog pada dan prije, jučer se oporavio i tehnološki sektor. Samo dan nakon što je Cisco Systems najavio zatvaranje svojih tvornica na pet dana zbog pada potražnje, cijena dionice tog proizvođača sistemske opreme skočila je više od 6 posto, a osjetno je, više od 4 posto, porasla i cijena Applea

Vjetar u jedra zapuhao je i financijskom sektoru, nakon vijesti da je meksički milijarder Carlos Slim nedavno za 150 milijuna dolara kupio dionice Citigroupa. Zbog toga je dionica druge po veličini američke banke jučer poskupila gotovo 16 posto.

Sasvim u sjeni ovih dobrih vijesti ostali su novi podaci koji ukazuju na slabljenje američkog gospodarstva. Jučer je, naime, objavljeno da je u listopadu potrošnja u SAD-u pala 1 posto, što je njezin najveći pad od terorističkih napada na SAD 2001. godine.

Na europskim burzama u srijedu nije vladalo tako dobro raspoloženje kao u New Yorku. Londonski FTSE indeks pao je 0,44 posto, na 4.152 boda, dok je DAX indeks Frankfurtske burze ostao nepromijenjen, na 4.560 bodova.