KAPITAL BEZ GRANICA

Najviše investicija u Srbiju stiže iz Hrvatske

02.09.2013 u 09:44

Bionic
Reading

U Srbiju se u prvoj polovini godine iz inozemstva slilo otprilike pola milijarde eura, pri čemu najviše iz Hrvatske, dok se odlilo otprilike 229 milijuna, pišu u ponedjeljak beogradske Večernje novosti

Pozivajući se na podatke Narodne banke Srbije (NBS), taj list piše da je iz Hrvatske u razdoblju od siječnja do lipnja u Srbiju pristiglo otprilike 104,3 milijuna eura. Istodobno, u Hrvatsku se i odlilo najviše eura iz Srbije.

'Najveći priljev za prvih šest mjeseci ove godine imamo iz Hrvatske, 104,3 milijuna eura, kako pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Međutim, upravo u ovu državu odlilo se i najviše novca iz Srbije, više od 117 milijuna eura', pišu Večernje novosti.

List ocjenjuje da veći odljev od priljeva novca iz Hrvatske 'nije za čuđenje s obzirom na brojne hrvatske tvrtke koje posluju u Srbiji'.

'To dokazuje i podatak da se, kad je riječ o Hrvatskoj, čak 111,57 milijuna eura knjiži kao odljev po osnovi ulaganja stranih državljana i firmi u Srbiju', komentira list.

Večernje novosti navode i da značajniji minus u 'razmjeni' investicija Srbija ima još samo s Danskom, odakle je pristiglo tek 300.000 eura, ali je otišlo 40,36 milijuna eura, što se tumači činjenicom da su Danci vlasnici značajnog dijela pivarske industrije Srbije.

Inače, podaci NBS-a pokazuju da Srbija, uz Hrvatsku i Dansku, ima minus u pogledu izravnih investicija s još 14 zemalja, no oni su, pojedinačno gledano, ispod milijun eura.

Najveći neto priljev Srbija ima s Mađarskom (43,69 milijuna eura), slijedi Nizozemska (43,62 milijuna eura), a iznad 40 milijuna priljeva zabilježeno je i s Rumunjskom te Austrijom.