POVUKLI SE FAVORITI

Nakon JGL-a i Luka Rajić odustao od Imunološkog

25.03.2015 u 13:38

Bionic
Reading

Farmaceutska kompanija PharmaS i Nexus Private Equity Partneri, u ime fonda Nexus FGS, u srijedu su izvijestili da su nakon provedenog dubinskog snimanja odustali od predaje obvezujuće ponude za Imunološki zavod

'Uvjeti natječaja, aktualno operativno i financijsko stanje u Imunološkom, nerazriješena bitna pitanja u poslovanju, kao i kvaliteta raspoloživih podataka nažalost nisu ostavljali minimalan prostor za poslovno opravdan i tržišno ostvariv plan ulaganja otkupa dionica i dokapaitalizacije Imunološkog', navodi se u priopćenju Grupe Lura, u okviru koje je tvrtka PharmaS.

PharmaS i Nexus Private Equity Partneri, u ime i za računa fonda Nexus FGS, na javnom su pozivu zajednički iskazali interes za kupnju dionica i dokapitalizaciju Imunološkog zavoda, ali su 'uvažavajući uvjete natječaja te nakon provedenog procesa dubinskog snimanja odlučili ne predati ponudu za otkup dionica Imunološkog'.

To je drugi potencijalni ponuđač koji je objavio da neće predati obvezujuću ponudu za kupnju 54,38 posto dionica Imunološkog zavoda.

Naime, u utorak su iz Jadran galenskog laboratorija potvrdili da su odustali od davanja obvezujuće ponude za Imunološki zavod te da je ključni razlog to što smatraju da su za ostvarivanje tog kompleksnog projekta nužne dvije do tri godine, a u uvjetima natječaja predviđeno je da tvrtka godinu dana nakon preuzimanja mora izgraditi, opremiti i ishodovati trajne dozvole za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva, krvnih derivata i preparata od životinjske krvi.

Danas u 14 sati istječe rok potencijalnim ponuđačima da Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) dostave obvezujuće ponude za kupnju dionica Imunološkog zavoda. Pisma namjere za Imunološki poslalo je sedam potencijalnih ponuditelja koji su pozvani na dostavu obvezujuće ponude.

Država prodaje 157.997 dionica, što čini 54,38 posto temeljnog kapitala Imunološkog zavoda. Početna cijena za kupnju dionica je 49,30 kuna po dionici, a investitor je dužan osigurati investicijsko ulaganje od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi.

Pismo namjere bili su poslali i fond Nexus i tvrtka PharmaS, hrvatska farmaceutska kompanija u vlasništvu Luke Rajića. Od osnivanja u PharmaS je investirano više od 450 milijuna kuna osobnog kapitala Luke Rajića, uključujući novi moderni proizvodni i laboratorijski pogon u Popovači.

Nexus pak upravlja hrvatskim fondom za gospodarsku suradnju Nexus FGS, uspostavljenim u suradnji s Vladom u okviru mjera za poticanje gospodarskog oporavka (u kojem je Vlada ulagač 50 posto ukupnog kapitala Fonda, dok su preostali ulagači svi hrvatski obvezni mirovinski fondovi te renomirana hrvatska poduzeća).