vlasti prelomile

Nakon ove zabrane Prag neće biti isti: Razočarat će tisuće Hrvata

15.10.2024 u 06:56

Bionic
Reading

Prag, jedan od najpoznatijih europskih gradova po svojoj bogatoj povijesti, arhitekturi i, naravno, pivu, uveo je novu zabranu koja bi mogla drastično promijeniti način na koji mnogi turisti doživljavaju noćni život ovog grada

Lokalni zakonodavci odlučili su zabraniti organizirane pub crawlove, vođene ture koje turiste vode iz bara u bar, u pokušaju da smanje buku i nesigurnost koje stvaraju pijani turisti.

Zabrana se odnosi na sve pub crawlove koje organiziraju turističke agencije i tvrtke, a stupa na snagu svake večeri od 22 sata i traje do 6 sati ujutro. Ova mjera ne utječe na obične turističke grupe koje posjećuju barove bez vođenih tura, ali će sigurno imati značajan utjecaj na organizirane obilaske pubova, koji su postali popularni među mladim turistima željnima zabave, piše Politico.

Noćni izlasci uznemiruju stanovnike

Stanovnici centra Praga već se godinama žale na buku i probleme sa sigurnošću koje izazivaju pijani turisti. Ulice stare gradske jezgre, s poznatim kamenim kockama, često su ispunjene mladim ljudima koji su pod utjecajem alkohola, što stvara atmosferu koja nije uvijek dobrodošla među lokalnim stanovništvom.

Prema podacima Češke udruge pivovara i sladara, Češka je zemlja s najvećom potrošnjom piva po glavi stanovnika u svijetu, a Prag, sa svojim brojnim pubovima i pivnicama, postao je omiljena destinacija za ljubitelje ovog pića. No, iako turizam donosi značajan prihod gradu, problemi povezani s prekomjernom konzumacijom alkohola postali su neizbježni.

U obrazloženju odluke grada stoji kako pretjerana konzumacija alkohola i neprimjereno ponašanje vezano uz pub crawlove može stvoriti dojam nedostatka kulture u zajednici, smanjiti osjećaj sigurnosti i negativno utjecati na percepciju grada kod turista, investitora i građana.

Grad želi kulturnije turiste

Zamjenik gradonačelnika Praga, Zdeněk Hřib, jasno je dao do znanja da je ova mjera usmjerena na poboljšanje kvalitete života u gradu, ali i na privlačenje drugačijeg profila turista. 'Neće biti moguće organizirati vođene ture noću,' izjavio je Hřib novinarima u ponedjeljak, dodajući kako grad želi smanjiti negativne učinke noćnog života na stanovnike.

Njegov kolega, zamjenik gradonačelnika Jiří Pospíšil, otišao je korak dalje i istaknuo da Prag traži kulturnije i imućnije turiste, a ne one koji dolaze na kratko samo kako bi se napili.

Utjecaj na turističke tvrtke

Najveća tvrtka za organizaciju pub crawlova u Pragu, koja tvrdi da svoje ture organizira 365 dana u godini i sebe naziva najvećim pub crawlom u Europi, nije odmah odgovorila na upit za komentar. No, s obzirom na popularnost ovih tura među mladim turistima, jasno je da će zabrana imati značajan utjecaj na njihov poslovni model.

Ove vođene ture postale su sastavni dio turističke ponude Praga, privlačeći tisuće posjetitelja svake godine. Osim što nude priliku za istraživanje noćnog života u pratnji lokalnog vodiča, pub crawlovi također uključuju besplatna pića, što dodatno motivira turiste da se priključe.

Što očekivati u budućnosti?

Iako zabrana pub crawlova vjerojatno neće potpuno eliminirati noćni život u Pragu, mogla bi značajno smanjiti buku i probleme s ponašanjem turista u kasnim noćnim satima. Grad se nada da će ova mjera pomoći u stvaranju mirnije i sigurnije atmosfere za stanovnike, a u isto vrijeme privući kulturnije posjetitelje koji će više cijeniti povijesne i kulturne znamenitosti grada.

Prag je već poduzeo slične mjere u prošlosti, uključujući ograničenja prodaje alkohola na javnim mjestima i pojačanje policijske prisutnosti u turističkim zonama.

Reakcije građana

Stanovnici centra Praga uglavnom pozdravljaju ovu odluku, nadajući se da će im pomoći vratiti mir i osjećaj sigurnosti u njihove ulice. 'Ovo je korak u pravom smjeru,' izjavila je jedna stanovnica. 'Nadam se da će grad nastaviti donositi mjere koje će nas zaštititi od bučnih turista.'

No, neki ugostitelji strahuju da bi zabrana mogla negativno utjecati na njihovo poslovanje, budući da su pub crawlovi donijeli značajan broj posjetitelja u barove i pivnice. 'Ne znam hoće li ovo pomoći ili odmoći, ali sigurno će utjecati na našu zaradu,' rekao je vlasnik jednog popularnog bara u staroj gradskoj jezgri.