šušnjar o detaljima

Ministar najavio novu industrijsku strategiju i 'fiskalizaciju 2.0', evo što se mijenja

27.08.2024 u 20:50

Bionic
Reading

O kašnjenju isporuke broda za specifične uvjete plovidbe na sjevernoameričkim jezerima koji gradi 3. maj, ali i rastu BDP-a, kao i drugim ekonomskim temama u Dnevniku HTV-a govorio je ministar gospodarstva Ante Šušnjar. S ministrom je razgovarao Branko Nađvinski

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar osvrnuo se na problem dovršetka Novogradnje 527. 'Vrlo blizu smo rješenju vezano za Novogradnju 527 koja je bila ugovorena s inozemnim kupcem. Taj ugovor je raskinut po sili zakona, s obzirom na to da je rok bio bitan sastojak tog ugovora i nije završen do 15. lipnja ove godine. Više je razloga zašto nije završen, od poremećaja u opskrbnim lancima i roba koje su morale biti kupljene na inozemnom tržištu', rekao je Šušnjar.

Dodao je kako vlada čini sve sa svoje strane. 'Učinili smo i diplomatske napore kako bi pomogli da inozemni kupac potpiše ponovno ugovor i preuzme brod', naveo je ministar. Rekao je da se radi se o vrlo specifičnom brodu koji nema razvijeno tržište, a koji je namijenjen za plovidbu u jezerima. Smatra da sada neće doći do kašnjenja u isporuci jer Lloyd mora dati dozvolu za prelazak preko Atlantika. 'Mi imamo negdje rok do 1. veljače da se taj brod isporuči. On bi trebao biti i ranije gotov', istaknuo je Šušnjar.

Što se tiče budućnosti 3. maja u kojem je problematična situacija Šušnjar je rekao kako je Vlada kontinuirano pomagala i sačuvala hrvatsku brodogradnju te da će to činiti i dalje.

'Mi smo u intenzivnim razgovorima i bio je već raspisan poziv za iskaz interesa za kupnju hrvatskih brodogradilišta. Mogu vam reći da je taj interes bio dosta velik. Više kompanija je iskazalo interes. Interes u iskazali i investitori za izgradnju brodova, tj. brodski operateri koji se bave prodajom polarnih kruzera, putovanja na polarnim kruzerima itd.', istaknuo je Šušnjar. Dodao je kako se planira do kraja godine provesti natječaj i javni poziv za dostavu obvezujućih ponuda te privatizirati brodogradilišta. 'Mislim da je realna i dobra perspektiva za brodogradilišta s obzirom na poslove koji se najavljuju, a pogotovo zbog kvalitete brodova koje se grade u tim brodogradilištima', naglasio je Šušnjar.

O rastu BDP-a i padu industrijske proizvodnje

Ministar Šušnjar je komentirao i rast BDP-a, odnosno pad industrijske proizvodnje na godišnjoj razini za 5,5 posto.

'Više sam puta do sada komunicirao da moramo povećati udio industrijske proizvodnje u BDP-u, a moramo staviti akcent na industrije koje imaju najveću dodanu vrijednost. Što se tiče usporavanja rasta BDP-a, Hrvatska je u prvom kvartalu imala rast od 3,9 posto, sada je 3,3 posto. Kada pogledamo recimo Njemačku, koja je naše glavno izvozno tržište ili među glavnima, Italija i Njemačka, oni su imali rast od 0,2 posto u prvom kvartalu, 0,1 posto u drugom kvartalu. Hrvatska u okviru Europske unije i eurozone, ima najveći rast, poslije Malte', istaknuo je Šušnjar.

  • +15
Potpisan ugovor za projekt 'Centar gaming industrije' u Novskoj Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Dodao je kako ne postoji čarobni štapić za rješenje razvoja industrije.

'Zatekao sam u ministarstvu jednu industrijsku strategiju za koju držim da nije baš najbolja za hrvatsko gospodarstvo. Pristupili smo u izradi nove industrijske strategije. Što se tiče kratkoročnih mjera, planiramo napraviti određena administrativna i parafiskalna rasterećenja i u skladu s akcijskim planom do kraja godine bi trebalo negdje biti oko milijardu kuna rasterećenja vezano za gospodarstvo', rekao je ministar. Naveo je i da se ide s fiskalizacijom u poreznu reformu gdje će fiskalizacija 2.0 "back to back" rasteretiti puno administracije. 'Porezna uprava će direktno primati podatke, neće se morati dostavljati raznorazni obrasci i u tom smislu će biti veliko rasterećenje', kazao je Šušnjar.

O isteku sadašnjih vladinih protukriznih mjera i novim rješenjima

Upitan hoće li se nakon što istekne šesti vladin paket protukriznih mjera i reduciranja mjera dogoditi novi inflatorni šok i za koliko će poskupjeti računi za plin i struju ministar je rekao kako su upute Europske komisije da se izlazi iz mjera. 'Međutim Vlada u fokusu prije svega ima hrvatske građane i poduzetništvo. O tome ćemo itekako dalje nastaviti voditi računa. Postepeno ćemo izlaziti iz mjera, nećemo prepustiti to slučaju', rekao je. 'S obzirom na porast plaća, porast zaposlenosti, porast mirovina koji se dogodio, mislimo da neće doći do udara na naše građane. A u najnižem platnom razredu ćemo gledati kako ciljano pomoći nakon prestanka mjera koja neće biti sada u cijelosti', najavio je ministar Šušnjar.

O situaciji u Domovinskom pokretu

Domovinski pokret, stranku u kojoj je ministar Šušnjar, čekaju unutrašnji izbori ovoga vikenda. Šušnjar je stao na stranu Penave, kao i ostala dvojica ministara iz kvote DP-a u Vladi. Na pitanje zašto je odabrao Penavu, a ne Radića Šušnjar je rekao kako kod njega vrijedi maksima da tim koji pobjeđuje ne treba mijenjati.

  • +9
Press Ivana Penave Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Ne zamjeram gospodinu Radiću ništa. Samo sam komunicirao dosad da se trebamo kloniti svih nekakvih prizemnih i opskurnih radnji. Znate na što mislim pri tome, da nekakve kaznene prijave koje su tempirane u ovom razdoblju nisu dobre ni za koga. To je se moglo ako postoji nešto napraviti prije, a ne u predizborne svrhe, ali dobro, o tom će suditi oni koji glasaju u subotu', naveo je.

Upitan pobjedi li Radić za čelnika DP-a može li on s tom pobjedom zagorčati politički život predsjedniku Vlade Plenkoviću i može li biti ugrožena opstojnost vladajuće koalicije Šušnjar je rekao da ne može.

'Vidjeli smo dosad kako su kandidati komunicirali podrška Vladi nije upitna. Mislim da je ovo vrijeme u kojem hrvatska desnica može pokazati svoju konstruktivnost i može doprinijeti i radu Vlade i radu stranke i uključivosti o kojoj svi pričaju među kandidatima. Ne vidim da bi na bilo koji način to narušilo rad Vlade, a i Domovinskog pokreta te da će DP iz ovoga izaći još jači nego je izlazio iz dosadašnjih turbulentnih razdoblja', rekao je Šušnjar.