nacionalni problem

Prijete kazne: Zbog nove EU direktive vlasnici kafića na plažama u strahu od propasti

16.08.2024 u 13:20

Bionic
Reading

U Fiumicinu, dijelu obale sat vremena vožnje od Rima, koncesije na plaže i nedostatak nacionalnog zakona koji ih regulira glavne su teme razgovora. Naime, beach barovi imaju značajan utjecaj na talijansko gospodarstvo, budući da sektor turizma čini oko 6 posto ukupnog BDP-a zemlje

Voditelji klubova na plaži, u Italiji poznatih kao lidos, kreću se od tvrtki koje iznajmljuju ležaljke i suncobrane do onih koji vode restorane i barove na plaži. Prema pravilima EU o tržišnom natjecanju, poznatim kao Bolkesteinova direktiva, tržište koncesija trebalo bi se liberalizirati od siječnja 2026. što će ugroziti brojne talijanske obitelji kojima se koncesije obnavaljaju automatski po isteku.

Potez je to koji prijeti tradiciji u kojoj kupališta vodi i prenosi generacijama ista obitelj, piše Euronews.

Talijanska vlada kasni s ispunjavanjem direktive, čiji je cilj povećati konkurentnost oslobađanjem tržišta u nekoliko sektora. Kao odgovor na utjecaj novog zakona, neki vlasnici klubova na plaži stupili su u štrajk. Drugi su se ujedinili kako bi se suočili s izazovom potencijalnog gubitka licenci.

'Stil života koji se prenosi s generacije na generaciju'

Marco Lepre, koji je i sam operater kluba na plaži, formirao je grupu koja predstavlja 11 vlasnika tvrtki koji se protežu duž dva kilometra obale Fiumincina.

“Cilj inicijative je sudjelovanje u natječajima koji se sada čine neizbježnim korištenjem naših najboljih alata i vještina kao poslovne mreže”, rekao je Lepre. "Naša ideja je podijeliti projekte koji će omogućiti lokalnoj općini da se istakne i dobije najvišu ocjenu."

Lepre je objasnio kako se način na koji sektor funkcionira u Italiji uvelike razlikuje od ostalih država članica EU-a budući da njime dominiraju obiteljska poduzeća. “Uložili su resurse, stvorili stil života koji se prenosi s generacije na generaciju,” nastavio je Lepre.

Međutim, Državno vijeće nedavno je presudilo da se koncesije ne mogu automatski obnavljati, što je dodatno pojačalo učinke postupka zbog povrede koji je pokrenula Europska komisija 2020. godine. Neke od talijanskih trgovačkih organizacija, uključujući nacionalnu udrugu radnika na moru, Federbalneari, odlučile su dati svoje povjerenje naporima vlade da riješi spor.

"Odlučili smo ne štrajkati jer vjerujemo da je bolje sjediti za istim stolom sa svim uključenim akterima i raditi zajedno na reformi", rekao je Marco Maurelli, predsjednik Federbalneari Italia, za Euronews.

Spremni smo na svaki scenarij. Nadamo se da će Vlada odigrati svoju ulogu u povezivanju s Europskom komisijom u ovim vrlo složenim i iscrpljujućim pregovorima”, rekao je Maurelli.

“Vlada Georgije Meloni je izašla sa službenim dokumentom za pregovore o reformi s Komisijom. Ovo je prvi put da je to učinjeno u 15 godina i imamo povjerenja u postupke vlade.”

Šamar vrtoglave kazne

Kako je za Euronews izjavila Elonora Poli, voditeljica think tanka Centro Politiche Europee, plaže u Italiji su u državnom vlasništvu i njima se može upravljati za profit kroz koncesije koje dodjeljuju lokalne vlasti poput regija ili općina. "Ali s vremenom one istječu", rekla je.

"S tako dvosmislenim pravnim okvirom na snazi, posljedice nepostojanja nacionalnog zakona za Italiju mogle bi biti prilično značajne. Italija riskira vrlo skupe kazne", upozorila je Poli. "To nije problem koji je započeo s vladom Georgije Meloni, to je problem s kojim se zemlja suočava godinama", dodala je.

"Potrebna su pravila na nacionalnoj razini kako bi se utvrdilo kako se dodjela koncesija treba obnoviti. Zatim bi ih trebale provoditi sve općine i regije", zaključila je Poli.