zdravko marić

'Novim zaduženjem uštedjeli smo 300 milijuna kuna'

14.03.2017 u 17:20

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u programu televizije N1 i govorio o novom zaduživanju Hrvatske. ‘Zadovoljstvo u svakom slučaju možemo iskazati u toj mjeri da smo uspjeli izdati uspješnu obveznicu u zadnje dvije godine. Rezultat je povijesno najniži prinos otkako izdajemo na europskom tržištu. Taj novac ćemo koristiti za refinanciranje obveza čime ćemo ostvariti uštedu na godišnjoj razni od preko 300 milijuna kuna’, rekao je Marić

Upitan zašto Hrvatska slavi novo zaduženje, ministar financija kazao je da nije riječ o slavlju. ‘Nije nužno govoriti o slavlju, uspjehu, euforiji. To su regularne transakcije, ali treba nas sve skupa obradovati činjenica da smo u samo godinu dana napravili alternativu na domaćem tržištu, vratili se i vidimo da smo u devet mjeseci dobili značajno unapređenje prinosa koje svi skupa plaćamo. Hrvatska treba nastaviti na putu gospodarskog napretka, a onda će nas investitori gledati još bolje. Hrvatska je ostvarila i dobar rezultat u smislu snižavanja premije za rizik, koju plaćaju sve zemlje, i to je nešto što treba gledati pozitivno, ali na tome ne treba stati’, rekao je Marić.

Ministar je istaknuo da je dugotrajna recesija ostavila veliki i dubok trag na zemlju.

‘Mi smo izgubili gotovo 12 posto realnog BDP-a. Ovo je jedan zdravi rast, ali nije onaj kojim trebamo biti zadovoljni. Imamo važan upozoravajući čimbenik, a to je da je potencijal našeg gospodarstva još veći. Strukturne mjere potrebno je provesti kako bi potencijal rasta išao gore. To vide i Europska komisija i rejting agencije i investitori. Meni je drago da su prepoznati ti napori, da smo u kratkom roku pokrenuli reforme, radili smo na velikom projektu, Vlada je sve to poduprla i donijela poreznu reformu’, rekao je.

U prijevodu, potencijal znači da će rast usporiti i neće biti održiv ako se ne naprave nužni potezi. ‘Hrvatska ima zdraviji rast nego što ga je imala u predrecesijsko razdoblje. Danas je situacija značajno drugačija, ali ima jako puno toga što možemo popraviti, obično se kod strukturnih mjera tičemo samo državnog proračuna, ali ima niz mjera koje su potrebne da bi se potaknulo gospodarstvo, niz barijera koje treba olakšavati i ojačati strukturu gospodarstva. I dalje postoji visoka uvozna ovisnost našeg gospodarstva, tu su veliki prostori koji za sve nas skupa stoje’, rekao je.

Smatra da je teško uspoređivati povećano trošenje Hrvata s uvozom novca i kreditnim bumom. ‘Ovo što se događa u smislu domaće potražnje ne bih vezao uz kreditni bum. Banke su likvidne i imaju projekte koje financiraju, ali vrlo se sustežu od daljnjih financiranja i čekaju gospodarski rast, to je jedna stvar koja vuče drugu. Ono što je sigurno dobro, iz današnje perspektive, nema pretjeranog zaduživanja i na tome treba graditi priču. Građani ne mogu sve odmah osjetiti, dok ne krene jači rast zaposlenosti i plaća, da se dignu trendovi na višu razinu, još smo u situaciji kad moramo nastaviti raditi’, rekao je Marić.

Upitan hoće li doći do popravljanja rejtinga za jedan stupanj, ministar financija kazao je da je uvijek oprezan u tim najavama. ‘Jesam optimist, rezultati su tu, kako na gospodarskom polju tako i na polju financija, ako nastavimo, a pokazali smo kojim putem želimo ići, teže je ići gore nego dolje, ali mislim da trebamo biti strpljivi i vrijedni i činiti ono što je naša zadaća. Na interne stvari možemo utjecati’, rekao je, istaknuvši da i dalje stoje izazovi agencija koje će pomno pratiti u kojoj je mjeri Hrvatska propustila povoljne trendove za refinanciranje duga.

‘Bolje da to komentiraju drugi, nego sam da komentiram strategiju koju razvijam s Ministarstvom financija. Odluka da odgodimo zaduženje nije bila iz prizme tog zaduženja, nego smo gledali korake unaprijed. Mi smo zadovoljili svoje potrebe u proračunu, fokus našeg interesa i mjera ide prema sektoru autocesta i cesta. Ideja je ne samo produljiti dugoročnost, nego i kvalitetu tog duga tako da se smanje kamate. Imamo nekoliko političkih elemenata, nekoliko izbora koji se pomno prate. Reakcije se ne mogu predvidjeti do kraja, ali imamo i tog asa u rukavu. Razmišljali smo i o mogućnostima refinanciranja naših obveza iz proračuna. Jednostavno gledamo ekonomiku i financijski efekt takvih mjera. Vis a vis tih daljnjih koraka, ovo što smo napravili u Londonu dobar je korak i to je polazna osnova za sve daljnje korake koji slijede’, rekao je Marić.