TRŽIŠTE KAPITALA

Oporavak burze uz pad prometa na kraju tjedna

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala kraj tjedna dočekalo je u zelenom teritoriju, uz nešto nižu likvidnost. Indeks CROBEX ojačao je 0,49 posto, dok je uži indeks CROBEX10 porastao 0,54 posto. Svi sektorski indeksi, izuzevši indeks građevinskog sektora, porasli su pri cemu je dobitnike predvodio transportni sektor s rastom od 1,5 posto

Dionički promet dosegao je svega osam milijuna kuna, što je gotovo upola manje nego dan ranije, sa svega dva milijunaša u trgovanju.

Najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adrisa, koja je na 1,8 milijuna kuna prometa skočila 2,3 posto te zaključila tjedan na 380 kuna. Nešto iznad milijun kuna prometa imala je i dionica Turisthotela, uzletjevši pritom 5,8 posto, što joj je priskrbilo titulu uvjerljivog dobitnika dana.

Nešto veći promet, od oko 880 tisuća kuna, prikupila je inače nisko likvidna dionica Europlantaža, kojom se prije toga zadnji puta trgovalo sredinom svibnja. Cijena dionice je pri tome potonula 9,7 posto, što joj je osiguralo titulu gubitnika dana.

Znatniji cjenovni pad zabilježen je u dionici Dalekovoda, koja je oslabila 2,75 posto i to kao posljedica realizacije dobitnonosnih zarada nakon potpisivanja ugovora sa Statnettom. Cjenovni pad od oko 0,8 posto zabilježile su dionice Ericsson Nikole Tesle i Končar distributivnih i specijalnih transformatora, s obzirom da se u ponedjeljak obje dionice počinju trgovati bez dividende.

Na strani dobitnika, uz već spomenutu dionicu Turisthotela, vrijedi još izdvojiti dionice Genere i Đure Đaković Holdinga koje su ojačale 2,9 posto i 2,3 posto.

Dobitnik dana Turisthotel +5,81% 2550,00

Gubitnik dana Europlantaže -9,72% 799,00

Crobex +0,49% 1.742,06

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE