analiza tportala

Ovo su tvrtke s najvišim plaćama u državi: Pogledajte tko je među njima

21.06.2024 u 18:02

Bionic
Reading

Splitska tvrtka Mejaši prvi već nekoliko godina predvodi listu kompanija s najvećim prosječnim plaćama u zemlji. Lidersku poziciju zadržala je i lani s isplaćenom prosječnom netom plaćom od 11.256 eura, što je čak nešto niže nego 2022.

Tvrtka Mejaši prvi nalazi se u austrijsko-njemačkom vlasništvu, a radi u okviru Tulipan grupe osnovane 2005. godine. Ta je kompanija specijalizirana za kupnju zemljišta, razvoj i upravljanje nekretninama, arhitektonsko projektiranje i građenje.

Na splitskom području ima čitav niz projekata, među kojima je i šoping centar Mall of Split. Zemljište na kojem se nalazi u vlasništvu je tvrtke Mejaši prvi, a koja ujedno upravlja tim centrom. Njezin direktor i jedini zaposleni je Kristijan Gelo te drži čelnu menadžersku poziciju i u Tulipan grupi.

Prošlu godinu Mejaši prvi završili su s 20,9 milijuna eura prihoda i gubitkom od oko 440.000 eura.

Drugu najveću prosječnu neto plaću, 9900 eura, lani je isplatila zagrebačka tvrtka Elements Global Services. Njezina direktorica je Dajana Topić Lukač, a registrirana je za djelatnost agencije za privremeno zapošljavanje. U vlasništvu je američke tvrtke Atlas Technology Solutions.

Na trećoj poziciji je s prosječnom netom plaćom od 9790 eura softverska tvrtka Reeinvent iz Splita. Riječ je o tvrtki kćeri istoimene švedske kompanije, a splitska podružnica osnovana je prošle godine. Kao vlasnici, uz Šveđane su u Sudski registar upisani Miljenko Baković i Vice Radman. Njih dvojica su prije radila za Matu Rimca u njegovim tvrtkama Rimac Automobili i Rimac Tehnology.

Zagrebački projektni ured irske građevinske tvrtke John Sisk & Son lani je imao prosječnu neto plaću od 9687 eura. Moglo bi se reći da je troje zaposlenih više nego zaslužilo visoka primanja jer je ured prošle godine imao snažan rast prihoda na sedam milijuna eura, što je pratio i rast dobiti na 1,2 milijuna eura.

Peto mjesto s prosječnom plaćom od 9289 eura drži Optix Infrastructure. Tvrtka s jednim zaposlenim osnovana je lani, a registrirana je za izgradnju telekomunikacijske infrastrukture. Iza nje stoji investicijski fond Meridiam sa sjedištem u Parizu, specijaliziran za financiranje i upravljanje velikim infrastrukturnim projektima.

Zagrebački Auctor s dvoje zaposlenih lani je imao prosječnu plaću od 9081 eura. Njegov većinski vlasnik je varaždinski odvjetnik Oleg Uskoković preko češkog Auctor Holdinga.

Uskoković je dobro poznato ime na hrvatskoj biznis sceni. Kao odvjetnik savjetuje investitore prilikom dokapitalizacije i poslovnih akvizicija, a kao biznismen ulaže u drvnu, farmaceutsku i hotelsku industriju. Između ostaloga, Auctor je vodeći dioničar u najvećoj hrvatskoj veledrogeriji Mediki.

U središte pažnje šire javnosti Uskokovića je dovelo ulaganje u medije. Naime on i Bojan Divjak suvlasnici su tvrtke Media Solutions, a ona je lani od slovačkog holdinga JOJ Media House kupila Zadarski list, riječki Novi list i Glas Istre iz Pule.

Na sedmoj poziciji je s prosječnom neto plaćom od 8917 eura Velocity Global Croatia, podružnica istoimene američke tvrtke čije se sjedište za Europu nalazi u Amsterdamu. Riječ je o korporaciji koja nudi usluge na području ljudskih resursa. Zagrebačka podružnica ima 11 zaposlenih, a lani je iskazala 1,7 milijuna eura prihoda.

Na začelju liste su Solvay Kemija, u vlasništvu belgijske korporacije Solvay, i Adris grupa d.d., u kojoj su formalno zaposleni svi članovi uprave rovinjske grupacije pod čijom kapom rade Croatia osiguranje, Cromaris i hotelska kuća Maistra.

Kako se računa prosječna plaća?

Važno je naglasiti da tvrtke ne iznose prosječnu neto plaću u godišnjim financijskim izvješćima, već je računa Fina tako da ukupan trošak koji je kompanija imala za neto plaće podijeli s brojem radnika. Taj iznos nije u potpunosti pouzdan jer ovisi o broju djelatnika koje je iskazao poslodavac.

sve osim nogometa

Učitavanje...