svjetske burze

Pale su cijene nafte, dolar ojačao u odnosu na euro, a kinesko gospodarstvo raste

07.10.2024 u 08:08

Bionic
Reading

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta gospodarstava u regiji i novom smanjenju kamatnih stopa u zapadnim zemljama

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,6 posto, nastavljajući pozitivni trend od prošloga tjedna.

Pritom je japanski Nikkei indeks skočio više od 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,7 i 1,5 posto. Na kineskim burzama i dalje se na radi zbog praznika.

Snažan rast japanskog Nikkei indeksa zahvaljuje se, među ostalim, nadi ulagača da japanska središnja banka neće tako skoro dodatno zaoštriti monetarnu politiku, nakon što je prošloga tjedna novi premijer Shigeru Ishiba kazao da trenutna situacija u gospodarstvu ne podržava daljnje povećanje kamatnih stopa.

Podršku tržištima pruža i nada u ubrzanje rasta kineskog gospodarstva, nakon nedavnog uvođenja niza monetarnih i fiskalnih poticaja.

Uz to, ulagači vjeruju da će središnje banke zapadnih zemalja nastaviti ciklus smanjenja kamatnih stopa, s obzirom da inflacija već dulje vrijeme popušta.

Dolar stagnira, cijene nafte pale

Na valutnim tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira, nakon prošlotjednog rasta za više od 2 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102,50 bodova, kao i u petak navečer.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 148,70 na 148,45 jena.

No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0970 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0975 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon što su prošloga tjedna skočile više od 8 posto. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,40 posto, na 77,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,28 posto, na 74,15 dolara.