dobar posao

PBZ i Yellow Submarine izdali 'mini obveznice', evo o čemu se točno radi

21.06.2024 u 11:25

Bionic
Reading

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent izdanja i investitor u izdanju korporativnih obveznica društva Yellow Submarine d.o.o. Ovo izdanje, koje je u fazi pokretanja i strukturiranja u potpunosti podržao Odjel za korporativno bankarstvo i SME ISBD-a, označava značajnu prekretnicu jer je Yellow Submarine prvi izdavatelj mini obveznica (Minibonds) koji je prikupio sredstva na domaćem tržištu kapitala za budući poslovni rast i razvoj.

Mini obveznice, izdane 20. lipnja 2024., dospijevaju 2031. s ukupnom nominalnom vrijednošću od 3 milijuna eura. Mini obveznice, malim i srednjim poduzećima pružaju alternativni izvor financiranja u odnosu na tradicionalne bankovne kredite, uglavnom ih izdaju mala i srednja poduzeća i njima se trguje u specijaliziranim segmentima financijskog tržišta.

Usvojeni okvir za mini obveznice slijedi uspješnu strukturu koju je u Italiji etablirala Intesa Sanpaolo, podržavajući kvalitetna mala i srednja poduzeća. Ovo izdanje obveznica predstavlja najširi sinergijski pristup u sklopu Intesa Sanpaolo Grupe, a ovaj alternativni financijski instrument sada je službeno dostupan u Hrvatskoj, s planovima da se uskoro proširi i na druge zemlje ISBD-a.

Yellow Submarine, lanac restorana koji nudi gurmanske burgere na 20 prodajnih mjesta u većim hrvatskim gradovima, ima robustan poslovni model koji uključuje vrhunske lokacije, usluge dostave i sudjelovanje na događajima. U 2023. godini društvo je ostvarilo prihode veće od 15 milijuna eura, uz dodatne mogućnosti rasta.

Jole Petrov, glavni financijski direktor Yellow Submarinea, izjavio je: „Yellow Submarine u potpunosti podržava inicijativu PBZ-a da ponudi inovativna rješenja financiranja za mala i srednja poduzeća. Drago nam je što smo prvi izdavatelj mini obveznica u Hrvatskoj i cijenimo pomoć i stručnost PBZ-a i ISBD-a. Vjerujemo da će nam ovo vrijedno iskustvo otvoriti više prilika na tržištima kapitala.”

S 22 godine iskustva u aranžiranju dužničkih i vlasničkih vrijednosnih papira, PBZ je ovim prvim izdanjem službeno uveo okvir za mini obveznice u Hrvatskoj. Glavni cilj je pripremiti poduzeća za pristup tržištima kapitala, posebice za inicijalne javne ponude u budućnosti, te preuzeti vodeću ulogu u razvoju domaćih tržišta kapitala.

Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave PBZ-a nadležna za korporativno bankarstvo i SME, izjavila je: „Iznimno nam je zadovoljstvo što je PBZ prva banka u Hrvatskoj koja je aranžirala mini obveznice za svog klijenta iz SME segmenta, čime je obogatila portfelj proizvoda koji nudi našim korporativnim klijentima. Rezultati PBZ-a na tržištima kapitala su impresivni budući da su 52 izdavatelja, uglavnom velika hrvatska poduzeća, izdala vrijednosne papire putem PBZ-a. Inicijativom mini obveznica nastojimo malim i srednjim poduzećima olakšati pristup tržištima kapitala i pružiti alternativu tradicionalnom kreditnom financiranju.”

Giuseppe Ferraro, izvršni direktor Intesa Sanpaolo, rukovoditelj Odjela za korporativno bankarstvo i SME  - Sektor inozemnih banaka supsdijara, dodao je: „Vrlo smo ponosni što smo pokrenuli inicijativu mini obveznica s PBZ-om, koristeći sinergije i iskustvo  Intesa Sanpaolo Grupe. Ovaj proizvod pogodovat će realnom gospodarstvu, posebice malim i srednjim poduzećima, okosnici hrvatskog gospodarstva. Čvrsto vjerujemo da će inicijativa mini obveznica biti faktor koji će omogućiti  da Intesa Sanpaolo klijentima bude prvi izbor pri odabiru partnera.”

sve osim nogometa

Učitavanje...