zdravstveni biznis

Prošla godina bila je izdašna za privatne bolnice: Daleko najveću dobit ima klinika za tumore u kojoj su prosječne plaće 25.000 kuna

09.06.2022 u 08:26

Bionic
Reading

Prošla godina bila je izdašna za pet najvećih privatnih ustanova u Hrvatskoj. Promet i zarada porasli su svima, s time da po rastu prihoda odskače klinika specijalizirana za dijagnostiku i liječenje tumora Radiochirurgia Zagreb, kojoj je promet lani skočio za više od 30 posto

Listu top pet predvodi Klinika za kardiovaskularne bolesti Magdalena iz Krapinskih Toplica povećavši lanjske prihode za pet milijuna kuna, na 135,28 milijuna kuna. Pratio je to i rast zarade za 2,36 posto, na 4,95 milijuna kuna. Prema podacima poslovnih servisa, klinika ima oko 250 stalno zaposlenih čija prosječna plaća iznosi 10.220 kuna.

Magdalenu vodi Mihajlo Šesto, kardiolog koji je specijalizirao invazivnu kardiologiju u Njemačkoj, da bi od kraja sedamdesetih do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća postao jedan od vodećih hrvatskih kardiokirurga.

Za dlaku na drugom mjestu zaostaje Radiochirurgia Zagreb s 135,1 milijun kuna prihoda. Klinika smještena u Svetoj Nedjelji iskazuje najveću profitabilnost te je prošlu godinu završila s 57,6 milijuna kuna dobiti.

U vlasništvu je tvrtke Ray of Hope, iza koje stoje doktor Dragan Schwarz, ujedno ravnatelj klinike, te poduzetnici Mato Ćatić i Miroslav Kovačić. Potonji je najpoznatiji javnosti jer je bio blizak suradnik Ive Sanadera, a prije sedam godina i svjedočio je na suđenju bivšem premijeru u aferi Fimi media.

Od svog osnutka 2016. Radiochirurgia ima snažan rast prihoda, a diči se vrhunskim stručnjacima, među kojima je i neurokirurg Josip Paladino. Klinika zapošljava više od 50 djelatnika s prosječnom plaćom od čak 25.340 kuna.

Na trećem mjestu najvećih privatnih zdravstvenih ustanova, gledano prema ukupnim prihodima od 131,37 milijuna kuna (+ 17,37 posto) i 18,9 milijuna kuna zarade (+ 5,97 posto), nalazi se Medikol. Prije šest godina ta je poliklinika, u vlasništvu obitelji Rajković iz Čakovca, uspješno prošla kroz predstečajnu nagodbu. Zatim je pretrpjela velik udarac u koronakrizi, kad su joj prihodi pali za gotovo 60 posto, ali čini se da je na putu oporavka.

Medikol ima pet centara u Hrvatskoj - u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Čakovcu. Zapošljava oko 190 djelatnika, a prosječna plaća iznosi im 8575 kuna.

  • +4
Josip Paladino radi u klinici Radiochirurgia Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Na četvrtoj poziciji je Specijalna bolnica Agram (bivša Poliklinika Sunce) u vlasništvu koncerna Agram, odnosno odvjetnika i poduzetnika Dubravka Grgića.

Poliklinika je Grgiću lani donijela dobit od 814.820 kuna, a prihodi su joj porasli za 14 milijuna kuna, na 118,2 milijuna kuna.

Agram ima sedam poliklinika - u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Zadru i Slavonskom Brodu. U njima radi oko 200 djelatnika, čija prosječna plaća iznosi 12.220 kuna.

Listu od pet najvećih privatnih zdravstvenih ustanova zatvara dentalna poliklinika Rident u većinskom vlasništvu stomatologa Željka Miljanića.

Poliklinika Rident Izvor: Promo fotografije / Autor: rident.hr

Rident je dugo vremena bio prva ili druga privatna klinika po visini prihoda u Hrvatskoj, ali je pandemija koronavirusa 2020. snažno pogodila Italiju, iz koje im dolazi većina pacijenata. Prošle godine vidljiv je oporavak poslovanja.

Prema podacima Fine, poliklinika je lani iskazala 93,98 milijuna kuna prihoda (+15,66 posto). Dobit je iznosila 9,35 milijuna kuna (+ 94,47 posto).

Uoči pandemije Rident je prošao kroz restrukturiranje osnovavši još jednu firmu, Ridental, koja pokriva usluge dentalnog laboratorija. Ta je tvrtka prošlu godinu završila sa 17,63 milijuna kuna prometa.

Rident zapošljava oko 120 stomatologa, čija prosječna plaća iznosi 8808 kuna.