dobro je znati

Provjerite imate li pravo na besplatno dopunsko zdravstveno i kako ga ostvariti

01.10.2024 u 10:19

Bionic
Reading

U 2024. godini promijenio se prihodovni cenzus za svrhu plaćanja dopunskog osiguranja iz proračuna. Tako pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje imaju osobe čiji cjelokupan prihod u prošloj godini nije prelazio 379,49 eura mjesečno po članu obitelji, odnosno 475,12 eura za osiguranike koji su samci

Što je dopunsko zdravstveno osiguranje?

Građani koji imaju dopunsko zdravstveno osiguranje ne moraju plaćati troškove zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja. To uključuje troškove bolničkog liječenja, specijalističkih pregleda i dijagnostike, ortopedskih i drugih pomagala, stomatološke zdravstvene zaštite i protetike i fizikalne rehabilitacije, kad tu zdravstvenu zaštitu koristite temeljem uputnica HZZO-a i u ustanovama koje imaju sklopljen ugovor s HZZO-om. Oslobođeni ste i plaćanja troškova liječenja u inozemstvu koje obavljate temeljem rješenja HZZO-a.

Tko ima pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje?

Pravo na plaćanje premije iz državnog proračuna osim onih koji zadovoljavaju prihodovni cenzus imaju još:

  1. osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100 posto oštećenja organizma, odnosno tjelesnog oštećenja prema posebnim propisima, osobe kod kojih je utvrđeno više vrsta oštećenja te osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili psihičkom bolešću zbog kojih ne mogu samostalno izvoditi aktivnosti primjerene životnoj dobi sukladno propisima o socijalnoj skrbi,
  2. osigurane osobe darivatelje dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja,
  3. osobe dobrovoljne davatelje krvi s više od 35 davanja (muškarci), odnosno s više od 25 davanja (žene),
  4. osigurane osobe redovite učenike i studente starije od 18 godina

Što ako nemamo pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje?

Ukoliko osoba nema pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, postoje tri opcije:

1. Neplaćanje dodatnog ili dopunskog zdravstvenog osiguranja

Najriskantnija opcija jer ako nemate dopunsko ili dodatno osiguranje mogli bi se naći u velikim financijskim problemima ako završite na bolničkom liječenju i za ozdravljenje je nužan veći kirurški zahvat.

2. Ugovaranje dodatnog osiguranja

Dodatno zdravstveno osiguranje (ZO) se ugovara kod privatnih osiguravajućih kuća, dostupna je svima, a vrijedi u privatnim ustanovama i kod privatnih liječnika. Osiguranici imaju pravo na specijalističke pretrage, laboratorijske pretrage i dijagnostičke obrade, a većina usluga ne zahtijeva uputnice.

3. Plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja u HZZO-u ili osiguravajućoj kući

Dopunsko osiguranje može se platiti i samostalno, bilo u HZZO-u ili u osiguravajućim kućama, a važno je naglasiti da HZZO ne pokriva lijekove s B liste te ima samo fizičku iskaznicu, dok većina osiguravajućih kuća ima i digitalnu iskaznicu.

Cijena zdravstvenog osiguranja

Dopunsko zdravstveno osiguranje je dobrovoljno, a može ga se ugovoriti u HZZO-u i osiguravajućim kućama. Obvezno zdravstveno osiguranje je besplatno za osobe koje odgovaraju navedenim uvjetima, a prosječna cijena dopunskog osiguranja za 2023. bila je 111,49 eura godišnje, a cijena varira od osiguravateljske kuće.